Την κατάργηση του 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ζητά ο ΣΜΕΧΑ
Την κατάργηση του φόρου 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ζητά ο Σύνδεσμος Μελών του ΧΑ (ΣΜΕΧΑ), ώστε να μπορεί το Χρηματιστήριο να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις πλατφόρμες που δημιουργούνται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
30
Την κατάργηση του φόρου 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ζητά ο Σύνδεσμος Μελών του ΧΑ (ΣΜΕΧΑ), ώστε να μπορεί το Χρηματιστήριο να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις πλατφόρμες που δημιουργούνται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η εφαρμογή της MIFID στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στα θέματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».
Ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι τους τελευταίους δύο μήνες σημαντικές διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έχουν γίνει μέλη εξ αποστάσεως (remote members) στο Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι γνωστό ότι αυτές οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες συμμετέχουν στις νέες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης μετοχών που δημιουργούνται στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
Διαφαίνεται καθαρά, προσθέτει ο Σύνδεσμος, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό μέρος συναλλαγών, που αυτήν την στιγμή γίνεται στην ελληνική αγορά, θα μεταφερθεί σε αυτές τις διεθνείς πλατφόρμες συναλλαγών, δεδομένου ότι το 70% των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήδη γίνεται από το εξωτερικό.
«Αν θέλουμε να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών ένα ισχυρό ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το οποίο θα αποτελεί (εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματα απασχόλησης, φορολογητέου εισοδήματος, κλπ) μια σημαντική ανεξάρτητη πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα πρέπει το Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί αυτές τις πλατφόρμες με ίσους όρους.
» Επομένως, κρίνεται επιτακτική και αναγκαία η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών 0,15%. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι στο Βέλγιο και στην Ρωσία, όπου εφαρμόζονται ανάλογοι φόροι, η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών τους ήδη διαπραγματεύονται μακριά από τη χώρα τους» καταλήγει ο ΣΜΕΧΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Βουλή: Με ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για τον πρωτογενή τομέα
- Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά την Τεχεράνη «να σταματήσει με τα πυρηνικά»
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης