95

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ υπέγραψαν την Τετάρτη μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης που όταν εφαρμοστεί πλήρως θα πολλούς από τους περιορισμούς που ισχύουν στις αερομεταφορές μεταξύ Ισραήλ και κρατών μελών της ΕΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε επίσης ότι «και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να δρομολογήσουν τα αεροσκάφή τους» από και προς το Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών στο Ισραήλ αναφέρει ότι απώτερος στόχος είναι ένα καθεστώς «ανοικτών ουρανών» που θα διέπει τις διμερείς αερομεταφορές, όπως διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

Το ισραηλινό δημόσιο αποδέχθηκε από την αρχή του 2008 να καλύπτει σε ποσοστό 80% τα συνολικά έξοδα ύψους 100 εκατομμυρίων δολάριων με σκοπό την ασφάλεια των πτήσεων της El Al. Διευκρίνισε επίσης ότι θα καταργηθεί το μονοπώλιο που έχει η El Al σε ορισμένα διεθνή δρομολόγια από και προς το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές της αεροπορικής αγοράς προβλέπουν ότι σύντομα ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ως ενδιάμεση στάση των γραμμών τους από και προς την Απω Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική και ευρωπαϊκών χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters