Το μητρικό γάλα προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα
Λονδίνο: Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να ανακάλυψαν γιατί ο θηλασμός μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του παιδιού από αλλεργίες όπως το άσθμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature Medicine.
Λονδίνο: Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να ανακάλυψαν γιατί ο θηλασμός μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του παιδιού από αλλεργίες όπως το άσθμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Nature Medicine.
Ερευνητές του Ινστιτούτου INSERM απέδειξαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα μπόρεσαν να τα μεταβιβάσουν απευθείας στους απογόνους τους μέσω του γάλακτος. Αυτό επιτρέπει στα νεογνά να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στην οποιαδήποτε αλλεργιογόνο ουσία. Ωστόσο στους ανθρώπους η σχέση θηλασμού και μειωμένου κινδύνου άσθματος παραμένει αναπόδεικτη.
Υπάρχουν βέβαια ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του παιδιού να εκδηλώσει άσθμα, αλλά αρκετές μελέτες έχουν αποτύχει να το τεκμηριώσουν επιστημονικά.
Περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από αλλεργικό άσθμα και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες ή η έλλειψη έκθεσης, σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση του άσθματος.
Το άσθμα εδραιώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένο ένα κοινό και αβλαβές συστατικό του περιβάλλοντος, όπως τα ακάρεα της σκόνης.
Όταν εισπνέεται η συγκεκριμένη ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά και αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους αεραγωγούς, προκαλώντας στένωση και καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.
Για πολλούς πάσχοντες από άσθμα αυτό μεταφράζεται σε χρόνια φαρμακευτική αγωγή, τόσο για τον καθησυχασμό τους ανοσοποιητικού συστήματος όσο και την επανα-διάνοιξη των αεραγωγών μετά την κρίση άσθματος.
Οι Γάλλοι ειδικοί χρησιμοποίησαν το αλλεργιογόνο οβαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο ασπράδι του αβγού. Επέτρεψαν στις μητέρες των νεογνών τρωκτικών να εισπνεύσουν την πρωτεΐνη μόνο αυτές.
Τα τεστ επιβεβαίωσαν ότι το αλλεργιογόνο μεταφέρθηκε στα βρέφη δια του μητρικού γάλακτος και τα νεογνά εκδήλωσαν ανοσοποιητική ανεκτικότητα σ’ αυτό. Η επίδραση αυτή παρατηρήθηκε ανεξάρτητα της ανοσοποιητικής αντίδρασης της μητέρας.
health.in.gr
- Καιρός: Ο Ωμέγα Εμποδιστής φέρνει καιρική ηρεμία – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
- Ποιος διαιτητής ορίστηκε από την UEFA για το Καϊράτ – Ολυμπιακός
- Η διπλή ζωή της «Ketamine Queen»: Τι αποκαλύπτει το BBC για την Τζασβίν Σάνγκα και τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Ρουμανία: Σοκαριστικό τροχαίο – Οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και «απογειώθηκε»
- Ολυμπιακός: Χωρίς εκπλήξεις στην Αστάνα – Η αποστολή για το ματς με την Καϊράτ (pic)
- Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία με τους 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
