Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ινδονησίας Σουχάρτο
Πέθανε το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 86 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουχάρτο, που κυβέρνησε με αυταρχισμό τη χώρα επί 32 συνεχή χρόνια και πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
27
Πέθανε το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 86 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Ινδονησίας, Σουχάρτο, που κυβέρνησε με αυταρχισμό τη χώρα επί 32 συνεχή χρόνια και πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο δεύτερος πρόεδρος της Ινδονησίας Χάτζι Μουχάμαντ Σουχάρτο απεβίωσε στις 13:10» δήλωσε ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο 86χρονος Σουχάρτο.
Ο πρώην πρόεδρος της Ινδονησίας υπέφερε από προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά.
Ο Σουχάρτο κατηγορήθηκε στο παρελθόν για διαφθορά και υπεξαίρεση 570 εκατ. δολαρίων από τα δημόσια ταμεία της χώρας.
Ο Σουχάρτο ήταν κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της Ινδονησίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή.
Στην αρχή της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε στον αποικιακό ολλανδικό στρατό, προτού περάσει στους εθνικιστές που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας.
Μετά την ανεξαρτησία της Ινδονησίας, το 1945, ανέβηκε στη στρατιωτική ιεραρχία και το 1962 έγινε στρατηγός. Το 1968 εξελέγη πρόεδρος και από τη θέση αυτή εξασφάλιζε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, επισείοντας πότε τον «κίνδυνο» των κομμουνιστών και πότε τον «κίνδυνο»των ισλαμιστών.
Στη διετία1965-1966,εξαπέλυσε μια βίαιη καταστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος και των οπαδών του, σφαγιάζοντας 500.000 ως 1 εκατομμύριοΙνδονήσιους. Συνέτριψε τα αυτονομιστικά κινήματα και κατέλαβε το ανατολικό Τιμόρ, προκαλώντας το θάνατο του1/3 του πληθυσμού του.
Τα τελευταία 30 χρόνια η Ινδονησία απολάμβανε υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο, η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 1998 στην Ασία είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του το Μάιο του 1998.
Η Ινδονησία κηρύχθηκε σε κατάσταση πένθους για μια εβδομάδα και η κοκκινόλευκη σημαία κυματίζει μεσίστια στο προεδρικό μέγαρο της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Ουκρανία: Θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου απειλούν να καταστρέψουν τις σοδειές
- Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει νέα προγράμματα σπουδών στη Φρανκφούρτη
- Ράτσιτς: «Ήρθα στον Άρη για να πάρω τίτλους και να παίξω στην Ευρώπη»
- Γερμανία: Δικαιώθηκε δασκάλα η οποία υπέστη «σαφή διάκριση» λόγω του πακιστανικού επωνύμου της
- ΠΑΣΟΚ: Μητσοτάκης και ΝΔ συμφωνούν με τις εθνικά επικίνδυνες τοποθετήσεις Λαζαρίδη για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο – Τον υπερασπίσθηκε ο Π. Μαρινάκης
- Στόουνχεντζ: Νέα έρευνα βάζει τέλος στη θεωρία των παγετώνων – Από ανθρώπους μεταφέρθηκαν οι τεράστιοι λίθοι