Στον αέρα η υποψηφιότητα του Κασιάνοφ για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας
Στον αέρα βρίσκεται η υποψηφιότητα του Μιχαήλ Κασιάνοφ για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, καθώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κρίνει άκυρο μεγάλο ποσοστό από τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν υπέρ του. Η υπόθεση έχει περάσει πλέον και στον εισαγγελέα, ο οποίος ερευνά το ενδεχόμενο της πλαστογραφίας.
98
Μη έγκυρο κρίθηκε το 13% των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Μιχαήλ Κασιάνοφ για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο interfax.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θεωρεί πλέον ότι έχει «σοβαρούς νομικούς λόγους» να αποκλείσει από τις προεδρικές εκλογές τον πρώην πρωθυπουργό.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία της εισαγγελείας ξεκίνησε έρευνες για ενδεχόμενη πλαστογραφία σε ό,τι αφορά την πολιτική εκστρατεία του Μιχαήλ Κασιάνοφ.
Ο Κασιάνοφ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όμως μετά την εκδίωξή του από την κυβέρνηση το 2004, άλλαξε στάση και έγινε σκληρός επικριτής του.
Από τη στιγμή που άνοιξε η υπόθεση, το μέλλον της υποψηφιότητας του Κασιάνοφ μοιάζει δυσοίωνο.
Ο λόγος που ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάζεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του με υπογραφές είναι ότι οι αρχές αρνούνται να εγγράψουν το κόμμα του.
Ο Κασιάνοφ στον αγώνα του για τις προεδρικές εκλογές κατάφερε να συγκεντρώσει 2.067.000 υπογραφές.
Μέλος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής δήλωσε επισήμως ότι η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να ακυρωθεί σε περίπτωση που περισσότερο από το 5% των ψήφων κρινόταν πλαστό ή μη έγκυρο.
Από το σύνολο των υπογραφών αμφισβητείται τώρα ποσοστό της τάξεως του 13%.
O αριθμός των έγκυρων υπογραφών δηλαδή είναι μικρότερος από δύο εκατομμύρια, γεγονός που νομικά αποτελεί λόγο αποκλεισμού του από τις εκλογές.
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησιογραφικό πρακτορείο και το μέλος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, τα ευρήματα που συνηγορούν πλαστογραφία έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε μια αναφορά η οποία έχει σταλεί και στο επιτελείο του Κασιάνοφ.
Ο ίδιος από τη μεριά του απαντά στις κατηγορίες για απάτη λέγοντας ότι οι αρχές φοβούνται τον άμεσο ανταγωνισμό και κάνει λόγο για πολιτική πίεση.
Επιπλέον, προσθέτει :«Το ερώτημα σήμερα είναι αν οι ψηφοφόροι θα έχουν επιλογή ή όχι».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ουκρανία: Θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου απειλούν να καταστρέψουν τις σοδειές
- Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει νέα προγράμματα σπουδών στη Φρανκφούρτη
- Ράτσιτς: «Ήρθα στον Άρη για να πάρω τίτλους και να παίξω στην Ευρώπη»
- Γερμανία: Δικαιώθηκε δασκάλα η οποία υπέστη «σαφή διάκριση» λόγω του πακιστανικού επωνύμου της
- ΠΑΣΟΚ: Μητσοτάκης και ΝΔ συμφωνούν με τις εθνικά επικίνδυνες τοποθετήσεις Λαζαρίδη για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο – Τον υπερασπίσθηκε ο Π. Μαρινάκης
- Στόουνχεντζ: Νέα έρευνα βάζει τέλος στη θεωρία των παγετώνων – Από ανθρώπους μεταφέρθηκαν οι τεράστιοι λίθοι