43

Να προχωρήσει σε «θεσμικές και οικονομικές τομές» στο υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Λιάπη, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

«Ζητάμε πλήρη διαφάνεια στη γνωστή υπόθεση με επίκεντρο το υπουργείο Πολιτισμού» είπε ο κ. Αλαβάνος, κάνοντας λόγο για «μεγάλη παθολογία και σήψη μέσα στη δημόσια διοίκηση».

Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε, όπως είπε, στον κ. Λιάπη να περιοριστεί ο ρόλος των συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού «ώστε να μην παρεμβαίνουν στη λειτουργία των υπηρεσιών».

Επίσης, ζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων «να σταματήσουν να λειτουργούν με αδιαφάνεια και να γίνουν ανοιχτά όργανα, με έγκριση της σύνθεσής τους με μια ευρύτερη πλειοψηφία, από το προεδρείο της Βουλής και να καταργηθεί η διπλή ψήφος του προέδρου του ΚΑΣ, που είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, ώστε οι αποφάσεις για οικοδόμηση σε αρχαιολογικούς χώρους και αποχαρακτηρισμούς να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία. Ο δε φάκελος των αποφάσεων του ΚΑΣ να είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων».

Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να καταργηθεί άμεσα ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού γιατί, όπως είπε, «έχει γίνει εστία αδιαφάνειας και κατασπατάλησης πόρων».

Ανάμεσα στις οικονομικές τομές που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Πολιτισμού είναι «η κατάργηση του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΠΟ και η ένταξη των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού στον τακτικό προϋπολογισμό καθώς και η ένταξή του στο Δ ΚΠΣ, όπως και η αύξηση χρηματοδότησης των περιφερειακών υπηρεσιών».

Επίσης, η άμεση καταγραφή του προσωπικού του ΥΠΠΟ. «Κανείς δεν ξέρει πόσοι εργάζονται στο ΥΠΠΟ» είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι πρέπει οι ανάγκες του υπουργείου να καλυφθούν σταδιακά, με μονιμοποίηση των υπαλλήλων και να περιοριστούν οι έκτακτοι μόνο για τις εποχιακές ανάγκες του υπουργείου. Πρότεινε, δε, οι προσλήψεις να γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ και να καταργηθεί η προσωπική συνέντευξη.

«Θέσαμε αυτά τα ζητήματα στον υπουργό Πολιτισμού και θέλουμε να τα θέσουμε και στον πρωθυπουργό, με την παρουσία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, την οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο» είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει συγχωροχάρτι στον πρωθυπουργό και δεν τον καλεί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Και όχι μόνον δεν τον καλεί, αλλά του δίνει και την ευκαιρία να εμφανιστεί για το Ασφαλιστικό, οπότε μέσα σε τρία λεπτά, να μπορέσει να ξεπεράσει αυτά τα καυτά ζητήματα του τι έγινε και τι πρέπει να γίνει στο ΥΠΠΟ».

Η συνάντηση του κ. Αλαβάνου με τον κ. Λιάπη διήρκεσε περίπου μια ώρα και μετείχαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης και Τάσος Κουράκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για «την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαν» και πρόσθεσε πως ο κ. Αλαβάνος τού έθεσε «πολλά προβλήματα αλλά και πολλές ιδέες». «Έχουμε ανοίξει διάλογο με όλα τα κόμματα και είναι δεκτές όλες οι ιδέες» είπε.

«Αυτή η κρίση στο ΥΠΠΟ μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε εκ νέου πολλά θέματα που χρειάζονται αλλαγές στο υπουργείο, ώστε να εφαρμόσουμε πολιτικές και να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε» συνέχισε ο κ. Λιάπης, ζητώντας λίγο χρόνο να επεξεργαστεί τις ιδέες και προτάσεις που του καταθέτουν ώστε «να συζητηθούν σε βάθος και μέσα στη Βουλή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ