27

Κατά 2,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα αυξηθεί, το 2008 η παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, καθώς η ισχυρή κατανάλωση στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει την επίδραση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στην τελευταία  μηνιαία έκθεσή της, η Υπηρεσία, που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την προηγούμενη εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης το 2008.

Η τελευταία εκτίμηση κάνει λόγο για σημαντικά υψηλότερη αύξηση από αυτήν για την οποία κάνει λόγο η αντίστοιχη εκτίμηση του ΟΠΕΚ (κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).

Η Υπηρεσία διαπιστώνει ότι τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ των τιμών επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση οριακά μόνον σε αναπτυγμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Ενώ αναμένεται αύξηση 1,3% του χρόνου της ζήτησης στις αναπτυγμένες χώρες η ζήτηση, συνολικά αναμένεται να αυξηθεί, το 2008, κατά 4%, λόγω των ισχυρών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Η αύξηση της κατανάλωσης το 2008 θα υποχρεώσει τον ΟΠΕΚ να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά από ό,τι εκτιμάτο ως αναγκαίο προηγουμένως. Ως προς αυτό, ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση της Υπηρεσίας ότι «υπάρχουν αρχικές ενδείξεις για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής του Οργανισμού, τον Δεκέμβριο».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε, ωστόσο, προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη ζήτηση, φέτος, λόγω της μικρότερης της αναμενόμενης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η τελευταία εκτίμηση της Υπηρεσίας κάνει λόγο για ζήτηση 85,7 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα το 2007, 60.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από την ποσότητα για την οποία έκανε λόγο η προηγούμενη εκτίμηση.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό