Το Ρεμπέτικο Περιβόλι – Κριτική
Ένας δίσκος από τα παλιά, που μας μεταφέρει στο κλίμα της «επαν-ανακάλυψης» του ρεμπέτικου. Πρόκειται για μια συνεργασία του Θόδωρου Δερβενιώτη (μουσική) με τον Κώστα Βίρβο (στίχοι), οι οποίοι άντλησαν υλικό από το ρεμπέτικο και έγραψαν δώδεκα τραγούδια. Στόχος τους «να καλύψουν πενήντα χρόνια λαϊκού τραγουδιού», με καθένα από τα τραγούδια να παραπέμπει σε πρόσωπα και μουσικά ρεύματα, και όλα αυτά το 1974, πολύ πριν επανεκδοθεί υλικό από τις 78 στροφές.
Αν κρίνει κανείς το δίσκο με τα σημερινά κριτήρια, θα διαπιστώσει ότι η μουσική γλώσσα παραπέμπει στο ύφος Ζαμπέτα, με κάποιες πινελιές από μικρασιατική σχολή, οι οποίες όμως «χάνονται» στο γενικότερο μουσικό περιβάλλον. Τα λόγια, από την άλλη, παίρνουν ως αφορμή κάποιο στίχο ή κάποια «ατμόσφαιρα» και πλέκονται γύρω από αυτά, προσπαθώντας να αποδώσουν το κλίμα των παλιών ρεμπέτικων τραγουδιών.
Πρόκειται για μια σημαντική, ιστορική δισκογραφική δουλειά, δείγμα μιας εποχής ιδιαίτερα φορτισμένης αλλά και δημιουργικής. Τότε που η αναζήτηση του ρεμπέτικου πλεκόταν με τον πολιτικό αναβρασμό, ενώ παράλληλα η νεότερη γενιά αναζητούσε το μουσικό της στίγμα (και) μέσα από τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων από ένα παρελθόν όχι και τόσο μακρινό. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Σωτηρία Μπέλλου, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Καίτη Αμπάβη και ο Γιώργος Μουφλουζέλης.
- LIVE: Νιουκάστλ – Αϊντχόφεν
- Κάραμπακ – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 3-2: Μεγάλο βήμα πρόκρισης των Αζέρων στο 94′
- Ο αγώνας Περιστέρι Betsson – Σαραγόσα αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας στην Αττική
- Η AI πρέπει να επιβραδυνθεί για να «σωθεί η κοινωνία», λέει ο διευθυντής της JP Morgan
- Δανία: Θετική η διαβεβαίωση Τραμπ ότι δεν σκοπεύει να καταφύγει στη βία για την απόκτηση της Γροιλανδίας
- LIVE: Σλάβια Πράγας – Μπαρτσελόνα
