Νέα Υόρκη: Εν αντιθέσει με την κοινή πεποίθηση, η βιταμίνη D ίσως τελικά δεν είναι ισχυρός αντικαρκινικός παράγοντας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Μια πιθανή εξαίρεση είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα και των υποκείμενων συνολικών θανάτων από καρκίνο στον πληθυσμό.

Ο Δρ Μάικλ Φριντμαν και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εξηγούν ότι το στοιχείο-κλειδί της μελέτης τους είναι η έλλειψη συσχετισμού μεταξύ βιταμίνης D στο αίμα και του υποκείμενου συνολικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.

Μελέτησαν στοιχεία από την ανάλυση 16.818 ατόμων που είχαν συμμετάσχει στην μελέτη Third National Health and Nutrition Examination Survey. Τα άτομα ήταν τουλάχιστον 17 ετών όταν διενεργήθηκε η μελέτη την περίοδο 1988-1994 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι και το 2000. Τα επίπεδα της βιταμίνης D μετρήθηκαν με μια συνήθη διαδικασία όταν άρχισε η έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκαν 536 θάνατοι από καρκίνο. Όπως προαναφέρθηκε δεν καταγράφηκε συσχετισμός μεταξύ επιπέδων της βιταμίνης D και του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Αυτό ίσχυε και κατά την τελική ανάλυση όπου συμπεριλήφθηκαν διάφορες εθνοτικές και ηλικιακές ομάδες.

Αντιθέτως, προέκυψαν ορισμένα στοιχεία ότι η βιταμίνη D μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα της μελέτης που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 72% μικρότερο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρκίνο συγκριτικά με άτομα που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.

health.in.gr