Στις 500.000 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
Αθήνα: Περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις οποίες περίπου οι 70.000 αφορούν Ευρωπαίες.
Αθήνα: Περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις οποίες περίπου οι 70.000 αφορούν Ευρωπαίες.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών εντοπίζεται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έλλειψη καλά οργανωμένων προγραμμάτων μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου με τραχηλική κυτταρολογία, δηλαδή τεστ Παπ.
Οι επιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα αίτια εμφάνισης, η διάγνωση και η αντιμετώπιση συζητούνται με εκτενείς αναφορές στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου το οποίο διοργανώνεται ταυτόχρονα με το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικολογίας σε βάση εξωτερικού ιατρείου (9o International Congress of Outpatient Gynaecology), στο Μέγαρο Μουσικής από τις 18-20 Οκτωβρίου 2007.
Οι δύο αυτές επιστημονικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, το International College of Out-patient Gynaecology, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την Ελληνική Εταιρεία Εγχειρητικής Υστεροσκόπησης & Λαπαροσκόπησης στη Γυναικολογία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, καθηγητή Μαιευτικής/Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ε. Παρασκευαΐδη, το τεστ Παπανικολάου παραμένει αδιαμφισβήτητα μια εξαιρετική μέθοδος ελέγχου του γενικού πληθυσμού και όπου εφαρμόστηκε μαζικά στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου προγράμματος ελέγχου, ακόμη όμως και ευκαιριακά έχει αποδείξει την αξία και την αποτελεσματικότητα του μειώνοντας τόσο τη συχνότητα όσο και τη θνησιμότητα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τα τελευταία 50 χρόνια.
Τα προσφάτως εμφανιζόμενα εμβόλια κατά του ιού HPV ή αλλιώς ιού των κονδυλωμάτων ο οποίος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, φαίνεται ότι μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην κλινική πρακτική παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητα ενός μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι παρόμοια με αυτή που ένα πρόγραμμα μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου μπορεί να προσφέρει (περίπου 70-80% αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου).
Εντούτοις, νεότερα δεδομένα στη βιβλιογραφία τα τελευταία δύο χρόνια προερχόμενα κυρίως από συγκεντρωτικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παρασκευαΐδη και την ερευνητική του ομάδα στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων δείχνουν ότι η ανάγκη μαζικού εμβολιασμού έναντι του ιού των κονδυλωμάτων είναι πιθανώς επιτακτική και για άλλους λόγους.
Τα δεδομένα αυτά που δημοσιεύθηκαν πέρυσι στο διεθνές περιοδικό Τhe Lancet αποδεικνύουν για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι οι συντηρητικές αφαιρετικές μέθοδοι θεραπείας των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων του τραχήλου που έχουν προκληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων, σχετίζονται με μαιευτικές επιπτώσεις στο μέλλον και κυρίως με προωρότητα νεογνών.
Σε ορισμένες δε περιπτώσεις η προωρότητα αυτή μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να καταλήγει σε αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας νεογνών που θα γεννήσουν οι γυναίκες οι οποίες έχουν στο παρελθόν υποβληθεί σε αφαιρετική επέμβαση. [Τhe Lancet 2006, Cancer Treatment Reviews 2006, Τhe Lancet 2007 (unpublished data)].
Υπό αυτό το πρίσμα και πλαίσιο, οι σύνεδροι τόνισαν ότι η ανάγκη για την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού φαίνεται σήμερα ακόμη πιο άμεση και επιτακτική αφού θα μειώσει αφενός τον κίνδυνο ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου αλλά και τις μαιευτικές επιπλοκές μετά τη θεραπεία για τον ιό των κονδυλωμάτων.
health.in.gr
- Capital Link – ExxonMobil: Γεώτρηση το 2027 στο block 2 του Ιονίου Πελάγους
- Super League: Αυτή είναι η βαθμολογία του πρώτου γύρου (pic)
- Έτσι πάει να «δέσει» την κατηγορία για «εγκληματική οργάνωση» κατά αγροτών από την Κρήτη η κυβέρνηση
- Παντελής Παντελίδης: Εκδικάστηκαν οι αποζημιώσεις για το τροχαίο – Τι θα λάβουν οι επιβάτιδες
- «Κάντο, κάντο, κάντο» – Μικροί, μοχθηροί άνθρωποι και ο Σατανάς μέσα στο μυαλό του δολοφόνου τον Τζον Λένον
- Η Συμμαχία των Προθύμων αισιοδοξεί για την Ουκρανία, όμως το εδαφικό παραμένει «αγκάθι» για πιθανή συμφωνία


