Οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» ανακαινίζονται!
Αττικόν και Απόλλων, δύο κινηματογράφοι, δύο ιστορίες, μία κοινή πορεία, καλλιτεχνικά δημιουργήματα του χθες που καλά κρατούν και επικρατούν στον χώρο της κινηματογραφίας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Για μία ακόμα φορά, η Σκούρας Φιλμς και η Cinemax πρωτοπόροι προέβησαν σε ριζική ανακαίνιση των δυο εξαιρετικών ιστορικών κινηματογράφων.
H ανακαίνιση ξεκίνησε από το χώρο υποδοχής, με την αλλαγή της θέσης των ταμείων αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό τους αποσκοπώντας στην ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Οι θέσεις παραμένουν αριθμημένες και ο θεατής μπορεί να αγοράζει (και να προ-αγοράζει) το εισιτήριό του από το ταμείο, τηλεφωνικώς, ή μέσω internet. Στην είσοδο κυριαρχεί το λευκό λαμπερό μάρμαρο και το σκουρόχρωμο ξύλο, συνδυασμός που αποπνέει ζεστασιά και άνεση. Σημειώνουμε δε, ότι ο χώρος αναμονής διπλασιάστηκε, ενώ η ανακαίνιση συνεχίστηκε στις αίθουσες.
Ο κινηματογράφος Αττικόν άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 1914 ως θέατρο, και 6 χρόνια αργότερα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της 7ης τέχνης λειτουργώντας ως κινηματογράφος. Εντάσσεται στα αριστουργήματα του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα, Αλέξανδρο Νικολούδη
Συγκαταλέγεται μέσα στους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης. Στην -σχεδόν- αιωνόβια ζωή του έχει φιλοξενήσει μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, την πρώτη ροκ-όπερα της Ελλάδας, και (για την ιστορία) ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.
Αντικαταστάθηκαν όλα τα καθίσματα με το τελευταίο μοντέλο γαλλικής παραγωγής, η μοκέτα τοίχου και δαπέδου, ενώ προστέθηκαν νέα στοιχεία χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό η εικόνα του κλασικού και αριστοκρατικού που χαρακτηρίζει την αίθουσα του Αττικόν, με τη διαφορά ότι τώρα αποπνέει μια αίσθηση φρεσκάδας. Ολόκληρος ο τεχνολογικός εξοπλισμός ήχου αντικαταστάθηκε με το τελευταίας τεχνολογίας μοντέλο Dolby Digital.
Τα θεωρία, άνω και κάτω, αποτελούν μία ακόμη έκπληξη για το θεατή. Τοποθετήθηκαν αναπαυτικές δερμάτινες πολυθρόνες, ενώ αυξήθηκαν οι αποστάσεις μεταξύ των σειρών, προστέθηκαν τραπεζάκια, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο συνθήκες σαλονιού -home cinema- με άνεση και πολυτέλεια.
Φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει το «Lounge Deluxe» όπου η ποικιλία ποτών, ροφημάτων και εδεσμάτων θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς.
Αυτό όμως που πραγματικά θα συζητηθεί και θα αποτελέσει έκπληξη είναι η αίθουσα του Απόλλων. Αυτή η απόλυτα σινεφιλική αίθουσα, ο art χώρος συνεύρεσης όλων των ανθρώπων της τέχνης και του λόγου, αποκτά τώρα τον αέρα της σύγχρονης κινηματογραφικής αίθουσας αισθητικά και τεχνολογικά.
Από την έναρξη λειτουργίας αποτελούσε πρότυπο, ήταν η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα το 1960, μαζί με το Αττικόν, που λειτούργησε με στερεοφωνικό ήχο (TODD-AO, 70mm).
Το μόνο στοιχείο που παρέμεινε ανέγγιχτο είναι οι πίνακες του Μεμά Τουλιάτου (αντίγραφα από τα έργα του Βακιρτζή) που απεικονίζουν τη Μέριλιν Μονρόε με τον Τζέημς Ντην, και την Τζόαν Κόλινς και αποτελούν σημεία αναφοράς της αίθουσας.
Χρησιμοποιήθηκαν γήινες αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου. Αντικαταστάθηκε η μοκέτα σε όλους τους χώρους, και τα καθίσματα με το πιο σύγχρονο μοντέλο που διαθέτει η γαλλική παραγωγή.
Η επένδυση στη μίνιμαλ διακόσμηση έγινε με μικρές προσεγμένες πινελιές και πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες, που συμπληρώνουν αρμονικά τα χρηστικά στοιχεία της αίθουσας, που και αυτά με τον τρόπο τους κοσμούν το χώρο, όπως οι καινούριες πόρτες και κουρτίνες.
Ειδικός φωτοδιάδρομος εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση κατά τη διάρκειας προβολής. Ακολουθώντας πιστά τη χρωματική μελέτη αλλά και τη μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού δημιουργήθηκε ένας ατμοσφαιρικός χώρος όπου κυριαρχεί η αρμονία. Το ιδανικό αυτό περιβάλλον συνδυάστηκε με τον τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικό εξοπλισμό προσφέροντας στο θεατή μοναδικές συνθήκες θέασης.
Εγκαταστάθηκε γερμανικός ψηφιακός προτζέκτορας, και, πλέον ο Απόλλων θα είναι η πρώτη και μοναδική αίθουσα στην Ελλάδα (και από τις πρώτες στην Ευρώπη) που θα πραγματοποιεί προβολές με τον Nec Digital Projector 2K.
Για τους φίλους των κοκτέιλ προτείνεται το «Αττικόν 1914» (κοκτέιλ με βάση τη vodka), για τους λάτρεις των ροφημάτων το «Απόλλων 1960» (ρόφημα με βάση τη σοκολάτα), και για τους γρήγορους το «Αττικόν-Απόλλων 2007» -που πιο γρήγορα το πίνεις παρά το ζητάς!- (σφηνάκι με βάση το Bailey’s).
Για εκείνους που η κινηματογραφία είναι τέχνη και η προβολή μιας ταινίας ψυχαγωγία, η Σκούρας Φιλμς και η Cinemax ανοίγουν τις πόρτες των ιστορικών και πλήρως ανακαινισμένων αιθουσών Αττικόν Cinemax class και Απόλλων Cinemax class.
Εκεί, όπου οι απαιτητικοί σινεφίλ θα ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο των μεγάλων δημιουργών σ’ ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις υψηλές απαιτήσεις της 7ης τέχνης.
10/9/07
Ε.Γ.
- Ανδρουλάκης: Δουλειά, όχι επικοινωνία, για να γίνουμε κυβέρνηση – Στις 27-29 Μαρτίου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Ζάκυνθος: 14χρονος μαθητής πήγε στο σχολείο με πιστόλι
- Μακρόν: «Προτιμάμε τον σεβασμό από τους νταήδες» – Η Ευρώπη να εξετάσει τη χρήση του «εμπορικού μπαζούκα»
- Στο «σημείο μηδέν» ξανά οι έρευνες για την Λόρα – Τι αναζητούν οι αστυνομικοί
- LIVE: Καϊράτ – Κλαμπ Μπριζ
- Περισσότερες απορίες, παρά απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για την παραίτηση των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ


