Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν έναντι του ορθοκολικού καρκίνου
Νέα Υόρκη: Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών τροφίμων που είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα υγιεινά λιπαρά που εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα καρύδια, ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου.
Νέα Υόρκη: Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών τροφίμων που είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα υγιεινά λιπαρά που εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα καρύδια, ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology, η Δρ Ευρώπη Θεοδωράτου και οι συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου παρατήρησαν ότι η κατανάλωση ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που εντοπίζονται στα ραφιναρισμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της μαργαρίνης, τα ψημένα τρόφιμα και τα σνακ, δεν έχουν καμιά επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 1.455 άτομα με ορθοκολικό καρκίνο και 1.455 άτομα χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου), και διαπιστώθηκε ότι οι καρκινοπαθείς κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και των κύριων συστατικών τους, του DHA (Δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) και του ΕΡΑ (Εικοσοπενταενοϊκό οξύ) συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στην διατροφή τους είχαν 37% χαμηλότερες πιθανότητες ορθοκολικού καρκίνου συγκριτικά με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που είχαν τους ισχυρότερους συσχετισμούς ήταν αυτά που περιέχονται στα ψάρια, τα DHA και ΕΡΑ.
Οι πιθανότητες ορθοκολικού καρκίνου ήταν 41% χαμηλότερες στα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη DHA και 37% χαμηλότερη σε αυτούς με την υψηλότερη πρόσληψη ΕΡΑ.
Οι συσχετισμοί παρέμειναν ως είχαν ακόμα και μετά από αρκετές διορθώσεις και προσαρμογές που έκαναν οι ερευνητές στις στατιστικές μεθόδους. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία έναντι του ορθοκολικού καρκίνου.
Κατά τη διάρκεια της παρούσας μελέτης, ορισμένα άτομα κατανάλωναν τακτικά συμπληρώματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως προϊόντα μουρουνέλαιου.
Όπως προαναφέρθηκε δεν καταγράφηκε συσχετισμός μεταξύ ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου, ίσως λόγω της διαφορετικής βιολογικής δράσης των ω-6 και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν τις συγκεντρώσεις χημικών στοιχείων στον οργανισμό που προάγουν την εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα ω-3 ενσωματώνονται ταχέως στις κυτταρικές μεμβράνες και ασκούν αρκετές αντικαρκινικές δράσεις.
Τα άτομα με ορθοκολικό καρκίνο διαπιστώθηκε ότι έκαναν διατροφή πλούσια σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και τρανς λιπαρά που εντοπίζονται κυρίως στο κρέας και τα πικάντικα τρόφιμα, αλλά οι συσχετισμοί αυτοί δεν είχαν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου.
health.in.gr
- «Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]
- Η Ιαπωνία καλεί τον πρεσβευτή της Κίνας για έντονες διαμαρτυρίες
- Νιγηρία: Εκατό απαχθέντες μαθητές απελευθερώθηκαν, περίπου 165 αγνοούνται
- Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]