71

Νικημένη από την επάρατη νόσο άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η συγγραφέας Μάρω Λοΐζου.

Η Μάρω Λοΐζου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940. Το 1965 παντρεύτηκε το συνθέτη Μάνο Λοΐζο, με τον οποίο τον επόμενο χρόνο απέκτησαν μία κόρη, τη Μυρσίνη.

Έχοντας μέχρι τότε έργο κυρίως ποιητικό να επιδείξει, η Μάρω Λοΐζου άρχισε να ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία και ανάλογες εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Το 1974 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει 35 βιβλία της, αποσπάσματα των οποίων συμπεριλήφθηκαν σε εκπαιδευτικά βιβλία, ενώ άλλα βραβεύτηκαν ή έγιναν αντικείμενο μελέτης παιδοψυχολόγων λόγω της πρωτότυπης γραφής τους.

Έξι βιβλία της μεταφράστηκαν στα αγγλικά και τα ολλανδικά. Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας και το 1988 ήταν υποψήφια της χώρας για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν. Ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου της, το 1998 η Πολιτεία της χορήγησε τιμητική καλλιτεχνική σύνταξη.

«Για το θάνατο της Μάρως Λοΐζου δεχτείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια. Ο θάνατός της αποτελεί απώλεια για την ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα για το παιδικό βιβλίο, που με αφοσίωση και ευαισθησία υπηρέτησε» αναφέρεται σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας