Η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους
Νέα Υόρκη: Οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι περισσότερο αποτελεσματικές από άλλες διατροφικές στρατηγικές για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με στοιχεία της ιατρικής βιβλιογραφίας.
Νέα Υόρκη: Οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι περισσότερο αποτελεσματικές από άλλες διατροφικές στρατηγικές για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με στοιχεία της ιατρικής βιβλιογραφίας.
Η Δρ Ελίζαμπεθ Έλλιοτ και οι συνεργάτες της στο Νοσοκομείο Παίδων του Γουέστμεντ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας εξηγεί ότι η μείωση του γλυκαιμικού φορτίου της διατροφής φαίνεται να είναι αποτελεσματική μέθοδος στην προαγωγή της απώλειας βάρους και την βελτίωση του λιπιδιακού προφίλ, ενώ μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί από τον πάσχοντα.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The Cochrane Library, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση για το πως μια τροφή επηρεάζει την γλυκόζη του αίματος. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, προκαλούν ταχεία και απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος, ενώ οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια, που τείνουν να έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και να περιέχουν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες μεταβολίζονται πιο αργά και εκκρίνουν μια σταθερότερη, βραδύτερης ροής γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος.
Η Δρ Έλλιοτ και οι συνεργάτες της επανεξέτασαν έξι κλινικές μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνονταν συνολικά 202 άτομα, και συγκρίνονταν ο γλυκαιμικός δείκτης με άλλες διατροφικές προσεγγίσεις. Τα διατροφικά σχήματα είχαν διάρκεια πέντε εβδομάδες έως έξι μήνες.
Κατά μέσο όρο, τα άτομα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διατροφής έχασαν 997 γραμμάρια περισσότερα από τα άτομα που υποβάλλονταν σε άλλα διαιτητικά σχήματα. Επίσης μείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος κατά μέσο όρο 1 με 2 βαθμούς.
Σε δύο μελέτες, τα παχύσαρκα άτομα με διατροφική χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχασαν κατά μέσο όρο 4.173 κιλά. Άρα ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης είναι αποτελεσματικός ακόμα και στα παχύσαρκα άτομα που πρέπει να χάσουν σημαντική ποσότητα βάρους.
Οι μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη («κακή») ήταν επίσης σημαντικότερες μεταξύ των ατόμων με διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
health.in.gr
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης


