38

Ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον περασμένο Μάιο υποχώρησε κατά 13,4% καταδεικνύοντας ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» αφού η ζήτηση για νέες κατοικίες είναι χαμηλή, λόγω και των υψηλών τιμών.

Τον ίδιο μήνα μείωση 11,5% εμφάνισε και ο όγκος των νέων οικοδομών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2007, ο αριθμός των νέων αδειών μειώθηκε κατά 1,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι, ενώ ο όγκος των νέων οικοδομών εμφάνισε μείωση 4,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι κατασκευαστές δεν προχωρούν σε αναγέρσεις νέων κατοικιών, καθώς η υπερπροσφορά που υπάρχει δεν απορροφάται από τη ζήτηση.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος για απότομη πτώση των τιμών, κάτι που αν συμβεί, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αφού η οικοδομή είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στη χώρα.

Τα φαινόμενα της υπερπροσφοράς κατοικιών είναι περισσότερο έντονα στις τουριστικές περιοχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ