71

Μεγάλο πύρινο μέτωπο απείλησε το βράδυ του Σαββάτου την περιοχή της Σκάλας Ωρωπού. Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο άλσος του Προφήτη Ηλία.

Οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ τη μάχη της κατάσβεσης έδωσαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, που κατάφεραν, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.

Σε αυτό συνέβαλαν ουσιαστικά οι ήπιοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, καθώς επέτρεψαν στα πυροσβεστικά αεροσκάφη να πραγματοποιήσουν επιτυχείς ρίψεις νερού, πριν πέσει το σκοτάδι.

Ακόμη, τρεις καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονταν το απόγευμα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Η πρώτη ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση στο Βρυσοχώρι Ιωαννίνων λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε σε δύσβατη δασική έκταση. Ένα μέτωπό της κινήθηκε προς πυκνή δασική έκταση, αλλά εκεί την ανέκοψε από αέρος το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericson, ενώ επί τόπου κινήθηκαν και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, για 15η συνεχή ημέρα συνέχιζε να καίει η φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας, αφού ήταν πλέον αδύνατη η κατάσβεσή της τόσο από αέρος όσο και από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου εδάφους, που επιπλέον είναι διάσπαρτο με ναρκοπέδια και παλιά πυρομαχικά.

Παράλληλα, μια νέα φωτιά στο αλβανικό έδαφος, στην περιοχή του Σωτήρα, με πέντε-έξι εστίες και μεγάλα μέτωπα, κινείτο απειλητικά προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα και, σε περίπτωση που περνούσε στο ελληνικό έδαφος, θα απειλούνταν οι περιοχές Τσαμαντά Θεσπρωτίας και Αγία Μαρίνα Ιωαννίνων.

Το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά βρισκόταν σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα, αλλά επεκτείνόταν γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Οι αλβανικές υπηρεσίες πυρόσβεσης αδυνατούσαν να την ελέγξουν.

Από ελληνικής πλευράς είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων δυνάμεις πυρόσβεσης, που παρακολουθούσαν τη φωτιά, με σκοπό να επέμβουν, ώστε να μην περάσει στη χώρα μας.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς επί αλβανικού εδάφους μετείχε και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με δύο αεροσκάφη τύπου Canadair CL 215, ενώ στην ίδια περιοχή επρόκειτο να πετάξει και ένα ελικόπτερο Ericson. Τα δύο αεροσκάφη ωστόσο δεν κατόρθωσαν να κάνουν ρίψη νερού, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, και επέστρεψαν στη βάση τους στην Πρέβεζα.

Εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στα Καλυβάκια της Ηλείας τέθηκε υπό έλεγχο.

Σε ύφεση βρισκόταν επίσης η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας, στο δρόμο προς την Παλαιοκαστρίτσα. Ισχυρές δυνάμεις απ όλο το νησί συνέδραμαν στην προσπάθεια κατάσβεσης τόσο από εδάφους όσο και από αέρος. Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 100-150 μέττρων από σπίτια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ