37

Την καθιέρωση μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων προτείνει το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Επίσης, προτείνει την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά και αναμόρφωση, απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κατάρτιση δασικών χαρτών.

Προβλέπει ακόμη το σταδιακό περιορισμό και τη βαθμιαία υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα για την έκτη ενότητα, που αφορά τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, ο κ. Σουφλιάς είπε: «Στόχος μας είναι η δημιουργία βιώσιμων διοικητικών και αναπτυξιακών ενοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι κατευθύνσεις μας στοχεύουνστον ανασχεδιασμό του χάρτη των υφιστάμενων διοικητικών Περιφερειών της χώρας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να αποκτήσουν ισχυρή διοικητική δομή και ικανοποιητική κρίσιμη μάζα από δημογραφικής και οικονομικής απόψεως. Επίσης προτείνεται η μείωση του αριθμού των Νομαρχιών και των Δήμων».

«Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής επικράτειας. Πλέον, καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού και όλες οι δραστηριότητες θα υπακούουν σε κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς» υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς παρουσιάζοντας την Τρίτη το Σχέδιο.

Κατά τη σύνταξη του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου αξιολογήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου, όπως μεταξύ άλλων, ο ευρύτερος χώρος στον οποίο εντάσσεται η Ελλάδα, η φυσιογνωμία της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της, οι διεθνείς και διαπεριφερειακές είσοδοι-πύλες και συνδέσεις της χώρας και η χωρική οργάνωση των κύριων εθνικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης.

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το Σεπτέμβριο, αφού γίνει η επεξεργασία του από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Σκοπός και στόχοι του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου

Σχολιάζοντας σχετικά, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος,έκανε λόγο γιαατελή κείμενα με ημιτελείς εργασίες. «Αυτή είναι η προσφορά της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ύστερα από τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά,κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία ότι δεν έχει ακόμα συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, ενώ χαρακτήρισε «διάλογο – φάρσα» το διάλογο που διεξάγεται για το θέμα.

«Ο κ. Λοβέρδος λέει ανακρίβειες, όπως ότι δεν έχει συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Και έχει συγκροτηθεί και θα κληθεί μάλιστα, εντός της εβδομάδας, και όπως ο υπουργός δήλωσε, το Σεπτέμβριο θα του ζητηθεί να γνωμοδοτήσει για το Εθνικό και εν συνεχεία, ανά μήνα, για τα Ειδικά Πλαίσια, για τα οποία έγινε διάλογος-διαβούλευση με όλους τους φορείς»απάντησε, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε επί 20 χρόνια και άφησε τη χώρα χωρίς εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς ειδικά χωροταξικά πλαίσια. Χωρίς, δηλαδή, το αναγκαίο εργαλείο ορθολογικής και αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.Σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ καλύπτει αυτό το τεράστιο έλλειμμα. Με την κατάρτιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία, προχωρούμε σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ