Ασφαλείς οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης κατά την κύηση
Νέα Υόρκη: Η χρήση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης γενετικών ανωμαλιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Νέα Υόρκη: Η χρήση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης γενετικών ανωμαλιών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The New England Journal of Medicine.
Αν και η χρήση ορισμένων SSRI έχει σχετιστεί με συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες, ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός.
Στην πρώτη μελέτη η Δρ Καρολ Λουικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ κατέγραψε τη μητρική χρήση SSRI σε 9.849 νεογνά με και σε 5.860 νεογνά χωρίς γενετικές ανωμαλίες.
Η συνολική χρήση SSRI δεν αύξανε τον κίνδυνο κρανιo-συνοστέωσης, ομφαλοκήλης ή καρδιακού ελλείμματος. Ωστόσο, η χρήση sertraline συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ομφαλοκήλης και διαφραγματικών ανωμαλιών, ενώ η παροξετίνη με ελλείμματα στην δεξιά κοιλιακή εκρροή.
Αν και οι συσχετισμοί με την sertraline και την παροξετίνη είναι στατιστικά σημαντικοί, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ελλείμματα είναι πολύ σπάνια και άρα ο απόλυτος κίνδυνος από τη χρήση των φαρμάκων πολύ μικρός.
Στη δεύτερη μελέτη η Δρ Τζενίτα Ρεφχούις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έκανε σύγκριση μητρικής χρήσης SSRI μεταξύ 9.622 νεογνών με και 4.092 νεογνών χωρίς μείζονες γενετικές ανωμαλίες.
Η συνολική χρήση SSRI δεν συσχετίστηκε με συμφορητικά καρδιακά ελλείμματα ή με τις περισσότερες από τις άλλες κατηγορίες μειζόνων γενετικών ανωμαλιών. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονταν η ανεγκεφαλία, η κρανιο-συνοστέωση και η ομφαλοκήλη για τις οποίες η μητρική χρήση SSRI σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο. Ωστόσο, όπως και στην πρώτη μελέτη, ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός.
health.in.gr
- Η Βικτόρια Μπέκαμ σπάει τη σιωπή της για τη ρήξη στην οικογένειά της
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Αίγιο – Επιχειρεί μεγάλη δύναμη
- Ο θολός Απρίλιος, η «καλή» και η «κακή» αφρικανική σκόνη και τα επεισόδια που αυξάνονται
- Allbirds: Γνωστή εταιρεία υπόδησης αφήνει τα παπούτσια για την τεχνητή νοημοσύνη και… εκτινάχθηκε η μετοχή της
- Κρήτη: Χειμερινός κολυμβητής εντοπίστηκε νεκρός σε σπηλιά
- Αλλαγή σκηνικού με τους ξένους διαιτητές της Super League λόγω Ισπανών και Ιταλών
- Πικέρμι: Μετωπική σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο – Νεκρός ο οδηγός μηχανής
- Βουλή: Το βαρύ κλίμα στη ΚΟ της ΝΔ, η αβεβαιότητα και οι αντιπαραθέσεις για τις άρσεις ασυλίας των «13» του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442