Κίνδυνος άσθματος για τα βρέφη που παίρνουν αντιβιοτικά
Σικάγο: Τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά σε βρεφική ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος σε ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chest.
Σικάγο: Τα παιδιά που παίρνουν αντιβιοτικά σε βρεφική ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος σε ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chest.
Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συχνά σε παιδιά πριν την ηλικία των 12 μηνών για πολλούς λόγους, κυρίως όμως για λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία ή του ανώτερου αναπνευστικού όπως οι ωτίτιδες και οι παραρρινοκολπίτιδες.
Η Δρ Ανίτα Κοζυρσκι του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα και οι συνεργάτες της του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ μελέτησαν τη χρήση των αντιβιοτικών σε δείγμα 13.116 παιδιών από την ημέρα της γέννησης μέχρι και τη συμπλήρωση του έβδομου έτους.
Τα πρώιμα αναπνευστικά συμπτώματα μπορούν να είναι ένδειξη μελλοντικού άσθματος. Για να ελέγξουν τη παράμετρο αυτή, οι επιστήμονες διαχώρισαν τα νεογνά που έπαιρναν αντιβιοτικά από λοιμώξεις που δεν αφορούσαν το αναπνευστικό σύστημα, όπως το έκζεμα προσώπου και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Για τα παιδιά αυτά, ο κίνδυνος άσθματος πριν την ηλικία των επτά ετών διπλασιαζόταν συγκριτικά με τα βρέφη που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 12 μηνών.
Επίσης τα βρέφη που είχαν εκτεθεί νωρίς σε αντιβιοτικά και δεν είχαν κατοικίδιο (σκύλο) στο σπίτι τους πριν την συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνος άσθματος μέχρι την ηλικία των επτά ετών.
Η παρουσία σκύλου ενδεχομένως να αυξάνει την πιθανότητα έκθεσης του παιδιού σε μικρόβια, τα οποία μπορούν να συντελέσουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
health.in.gr
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Νιούκαστλ – Αϊντχόφεν 3-0: Για 8άδα οι Άγγλοι, θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό (vid)
- Τουρκία: Ελεύθερος ο Γάλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη σε φιλοκουρδική διαδήλωση