Η βιταμίνη D προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύονται στο Archives of Ophthalmology, δείχνουν ότι η βιταμίνη D παρέχει προστασία έναντι της εκδήλωσης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Νέα Υόρκη: Τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύονται στο Archives of Ophthalmology, δείχνουν ότι η βιταμίνη D παρέχει προστασία έναντι της εκδήλωσης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η Δρ Τζούλι Μάρες του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία από μεγάλη εθνική βάση δεδομένων για μια περίοδο επτά ετών, ώστε να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα και της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη σχέση μεταξύ επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα και της πρώιμης ή προχωρημένης νόσου, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες του βυθού του οφθαλμού. Εκτίμησαν επίσης τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D από συμπληρώματα διατροφής και μέσω διατροφής με την συχνότητα της πάθησης. Το 11% των 7.752 συμμετεχόντων είχαν γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η Δρ Μάρες παρατήρησε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και πρώιμης γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αλλά όχι και της προηγμένης μορφής της νόσου. Στα άτομα με τα υψηλότερα, συγκριτικά με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό, ο κίνδυνος γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ήταν μειωμένος κατά 36%.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν και σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης γάλακτος και μειωμένου κινδύνου πρώιμου σταδίου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η κατανάλωση ψαριών επίσης ήταν αντιστρόφως σχετική με την προηγμένου σταδίου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η συνεχής κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν συσχετίστηκε με πρώιμου σταδίου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, η υποομάδα των χρηστών συμπληρωμάτων διατροφής που δεν έπιναν γάλα κάθε μέρα είχε 33% χαμηλότερη συχνότητα της πρώιμης μορφής της νόσου.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δια των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχει.
health.in.gr
- ΗΠΑ-Ρωσία: H σπάνια συμφωνία Μόσχας – Ουάσινγκτον σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής και η «βόμβα» Τραμπ Τζούνιορ
- Kaspersky: Ωριμάζει η αγορά της κυβερνοασφάλειας – Πάνω από 9 στους 10 υιοθετούν λύση ασφαλείας
- Ηλεία: Έρευνες για τον εντοπισμό 63χρονου αγνοούμενου στα Κρέστενα – Εξαφανίστηκε από το απόγευμα του Σαββάτου
- Το 1924 ο Ιάκωβος Συρίγος ίδρυσε το ισόγειο κατάστημά του σε ένα διώροφο νεοκλασικό της οδού Πατησίων
- Νέα πυρά Μασκ κατά ΕΕ μετά το πρόστιμο στο X: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι Δημοκρατία, αλλά γραφειοκρατία
- Λάρισα-Παναθηναϊκός 2-2: Ο Μλαντένοβιτς «κρέμασε» το Τριφύλλι
