Ελέγχους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά διενεργούν οι Αρχές
Ευρύ πρόγραμμα ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο αγνά, διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας.
92
Ευρύ πρόγραμμα ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο αγνά, διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2007 περισσότερους από 2.500 ελέγχους σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα φυτικής προέλευσης στις πύλες εισόδου: α) λιμάνια, τελωνεία και αεροδρόμια, β) σημεία συγκέντρωσης όπως κεντρικές αγορές, συσκευαστήρια και γ) σημεία διάθεσης όπως καταστήματα, λαϊκές αγορές, με στόχο να διαπιστωθεί αν γίνεται ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων ως προς τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων (MRLs).
Τα όρια αυτά έχουν καθορίσει ειδικοί επιστήμονες κατόπιν πειραμάτων και επισημαίνουν ότι είναι παραπάνω από αναγκαίο να τηρούνται αυστηρά ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Το 2006 αναλύθηκαν περί τα 2.500 δείγματα και από την μέχρι τώρα επεξεργασία επιβεβαιώνεται η τήρηση των ανωτέρων επιτρεπτών ορίων. Για το 2007 έχει προγραμματιστεί ο έλεγχος περισσοτέρων από 2.500 δειγμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα.
Από τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών είναι φανερό ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη διενεργείται σημαντικός αριθμός ελέγχων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, και τα ποσοστά των υπερβάσεων των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων υπολειμμάτων είναι πάντα χαμηλότερα του μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- H Meta στο εδώλιο: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ φέρεται να ενέκρινε τις ερωτικές συζητήσεις ανηλίκων με chatbot
- Κάλας: Το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκό για να διατηρήσει την ισχύ του – Δομική η στροφή των ΗΠΑ
- Πλήθος κόσμου στην Τούμπα, τιμά τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ (pics)
- Η Ντοβ Κάμερον «φορούσε μόνο μια φαρδιά μπλούζα» όταν ο Νταμιάνο Ντάβιντ της έκανε πρόταση γάμου
- Τσίπρας: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ
- Όσα είπε ο Μεντιλίμπαρ για τον Άγιαξ αναδεικνύουν τον βαθμό δυσκολίας
