Πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ υιοθέτησε τη σύσταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας και της Γερμανίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Tο Eurogroup εισηγήθηκε την Τρίτη τη λήψη ανάλογης απόφασης και από το Ecofin.
28
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ υιοθέτησε στο Λουξεμβούργο τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας και της Γερμανίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Tο Eurogroupεισηγήθηκε την Τρίτη, τη λήψη ανάλογης απόφασης και από το Ecofin.
Οπρόεδρός του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειές της να οδηγήσει στην εξυγίανση την ελληνική οικονομία», ενώ για «σαφέστατη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας» μίλησε και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
Ο κ. Αλμούνια τόνισε ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών, για απόλυτη εξυγίανση της οικονομίας, και επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συρρίκνωση και του διαρθρωτικού ελλείμματος, κρούοντας ουσιαστικά «καμπανάκι» για το ασφαλιστικό.
Ο Ισπανός Επίτροπος υπενθύμισε τη δέσμευση όλων των χωρών του ευρώ για μηδενισμό των ελλειμμάτων ως το 2010 και σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει απόλυτη συνείδηση της αναγκαιότητας να επιτύχει και η Ελλάδα το φιλόδοξο αυτό στόχο.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Χ.Αλμούνια τόνισε πως η αξιοπιστία τους είναι πλέον δεδομένη και ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Αναφορικά με την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ ο Ισπανός Επίτροπος προέβλεψε ότι το φθινόπωρο οι κοινοτικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να την επικυρώσουν.
Σημείωσε δε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει τη συνεισφορά της στα κοινοτικά ταμεία, κατά ένα ποσό της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν θα διακυβευτεί και το έλλειμμα της χώρας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Τέλος, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Αλμούνια σημείωσαν ότι το Eurogroup τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου και της Μάλτας στο ευρώ από το 2008 και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ανάλογη απόφαση θα λάβει και η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιταλία: Δίχρονο παιδί κινδυνεύει να πεθάνει έπειτα από πρωτοφανές ιατρικό λάθος σε μεταμόσχευση
- Kαταιγίδα Nils: Σαρώνει τη Γαλλία – Ένας νεκρός και 850.000 σπίτια χωρίς ρεύμα
- Καταγγέλει τον Ηλιόπουλο η ΠΑΕ Ολυμπιακός
- Όταν η σαλάτα μπήκε στο μενού – Απολίθωμα 300 εκατ. ετών ανήκει σε ένα από τα πρώτα φυτοφάγα ζώα
- Φάμελλος: «Oποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις διαφθορά και καθεστώς Μητσοτάκη, η ΝΔ στα σκάνδαλα έχει άριστη κατάρτιση»
- Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο Κίεβο – Νέες ρωσικές επιθέσεις