Η κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινά έρευνα για τη συγχώνευση της Marfin Popular
Η κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για την τριμερή τραπεζική συγχώνευση Marfin Bank, Εγνατίας και Λαϊκής Τράπεζας που οδήγησε πέρυσι στη δημιουργία της Marfin Popular Bank.
27
Η κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για την τριμερή τραπεζική συγχώνευση Marfin Bank, Εγνατίας και Λαϊκής Τράπεζας που οδήγησε πέρυσι στη δημιουργία της Marfin Popular Bank.
Η Επιτροπή είπε ότι ερευνά πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας συγκέντρωσης επιχειρήσεων κατά τη συγχώνευση των τριών τραπεζών.
Όπως υποστηρίζει, η συγκέντρωση τέθηκε σε εφαρμογή πριν η αρχή να εκδώσει την έγκρισή της στις 13 Δεκεμβρίου 2006 και πριν κριθεί συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού.
Η Marfin Popular στη Λευκωσία αρνήθηκε να προβεί άμεσα σε σχόλιο.
Τα τρία μέρη έχουν λάβει έκθεση αιτιάσεων από την αρχή ανταγωνισμού. Η ακρόαση έχει οριστεί για τις 18 Ιουνίου.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της νομοθεσίας, η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει χρηματική ποινή μέχρι 10% του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά το αμέσως προηγούμενο έτος και επιπλέον μέχρι 5.000 κυπριακές λίρες για κάθε ημέρα που συνεχίζεται η συγκεκριμένη παράβαση.
Στη Marfin Popular διεξάγεται λεπτομερής έλεγχος από την αρχή και για την απόκτηση ποσοστού 8,07% στην Τράπεζα Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, η Marfin είπε ότι θα παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου, κατά την οποία θα καθορισθεί η διαδικασία εξέτασης υπόθεσης ενδεχόμενης παράβασης του Νόμου περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων, μέσω της απόκτησης από την ΜΡΒ μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής 8,07% στην Κύπρου.
Η ΜΡΒ τονίζει ότι «βάσει του νόμου, αλλά και της κοινής λογικής δεν παρέβη τις πρόνοιες του ανωτέρω νόμου, δεδομένου», όπως σημειώνει, «ότι προφανώς δεν συντρέχει περίπτωση απόκτησης ελέγχου και συνεπώς συγκέντρωσης, όπως άλλωστε δεν συνέτρεχε και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, που μεταβίβασε το εν λόγω ποσοστό συμμετοχής στην τράπεζα μας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ
- Η Σίντνεϊ Σουίνι επιστρέφει στo «Euphoria» ως μέλος του OnlyFans – «Απλά παράγω περιεχόμενο»
- Αγρίνιο: «Ο άντρας μου προκαλούσε τον δράστη» αποκάλυψε η σύζυγος του θύματος – Πισώπλατα η επίθεση
- Ευρωκοινοβούλιο: Πυροδοτεί τη «βόμβα» – «Παγώνει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
- ΠΑΣΟΚ: Όχι στο διάλογο της κυβέρνησης για το αγροτικό – Θα καταθέσουμε δική μας πρόταση, λέει ο Ανδρουλάκης
- Γροιλανδία: «Προετοιμαστείτε για πιθανή εισβολή», λέει ο πρωθυπουργός Νίλσεν

