Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Σαρκοζί για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του τελευταίου, με σκοπό να βρεθεί κοινό έδαφος συνεννόησης. Αιτία η δεδηλωμένη αντίθεση του Σαρκοζί να γίνει δεκτή η Τουρκία στην ΕΕ.
Στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ερντογάν συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο για την εκλογή του. Τόνισε ακόμα ότι οι δύο άνδρες πρέπει να εργαστούν από κοινού και άμεσα και να μην επικοινωνούν διά των ανακοινώσεων του Τύπου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες ήδη έχουν στενούς δεσμούς και συνεργάζονται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ σε ευρεία ατζέντα ζητημάτων.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα την περασμένη Τρίτη, επιβεβαίωσε και αυτός την θέληση του οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για να ξεπεράσουν τα κοινά προβλήματα.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την συνομιλία αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ταυτόχρονα, στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ένωσης, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν αλλά ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για να κριθεί η χώρα.
Την Δευτέρα, ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει η Γαλλία βέτο στην ενταξιακή της Τουρκίας.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νικολά Σαρκοζί είχε προτείνει αντί για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να ενταχτεί σε ένωση με γειτονικά της κράτη, την «Μεσογειακή Ένωση», που όμως δεν θα αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση γνώρισε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.