Αντισυλληπτικό που καταργεί τις περιόδους εγκρίθηκε στις ΗΠΑ
Ουάσινγκτον: Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται υπερβολικά από την περίοδο θα έχουν σύντομα την εναλλακτική λύση να σταματήσουν επ' αόριστον την έμμηνο ρύση. Το Lybrel, το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που σχεδιάστηκε να σταματά εντελώς την περίοδο, έλαβε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.
Ουάσινγκτον: Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται υπερβολικά από την περίοδο θα έχουν σύντομα την εναλλακτική λύση να σταματήσουν επ’ αόριστον την έμμηνο ρύση. Το Lybrel, το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που σχεδιάστηκε να σταματά εντελώς την περίοδο, έλαβε άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.
Τα γνωστά αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν συνθετικό οιστρογόνο και προγεστερόνη για να εμποδίζουν την ωορρηξία στο μέσο του κύκλου. Οι γυναίκες το λαμβάνουν συνήθως κάθε ημέρα για τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια το διακόπτουν για μια εβδομάδα, ώστε να έχουν κανονική περίοδο.
Εδώ και χρόνια, όμως, οι γυναικολόγοι συστήνουν σε γυναίκες με έντονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο να παίρνουν το χάπι χωρίς διακοπή, ώστε να μην έχουν ποτέ περίοδο.
Το χάπι Lybrel της Wyeth είναι το πρώτο που λαμβάνει έγκριση ειδικά για τη διακοπή της περιόδου.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διευκρινίζει ότι το νέο αντισυλληπτικό δεν είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες. Περίπου οι μισές από τις εθελόντριες που συμμετείχαν στις δοκιμές διέκοψαν την αγωγή λόγω απρόβλεπτης αιμορραγίας.
«Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Lybrel δεν θα έχουν κανονική έμμηνο ρύση, πιθανότατα όμως θα παρουσιάσουν απρόβλεπτη αιμορραγία ή κηλίδες αίματος» αναφέρει ο Δρ Ντάνιελ Σέιμς της FDA. Η αιμορραγία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες.
Όσον αφορά την πρόληψη της εγκυμοσύνης, οι έρευνες έδειξαν ότι το Lybrel είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συμβατικά αντισυλληπτικά.
Πριν από την έγκριση κυκλοφορίας του Lybrel, οι γυναίκες που ήθελαν να καταργήσουν τις περιόδους μπορούσαν να χρησιμοποιούν το απλό «χάπι» χωρίς διακοπή, ή να προτιμήσουν το Seasonale, ένα αντισυλληπτικό που εγκρίθηκε το 2003 στις ΗΠΑ για να μειώνει τις περιόδους σε τέσσερις το χρόνο.
Associated Press
health.in.gr
- Οι καλύτερες και χειρότερες χώρες στην Ευρώπη για εταιρείες που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό
- Πλημμύρισε το Κλειστό Προπονητήριο στίβου στο ΟΑΚΑ – Ανακοίνωση ΣΕΓΑΣ με αιχμές για την Πολιτεία
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά τα παιχνίδια Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (pic)
- Reuters: Προσωρινή εφαρμογή της Mercosur παρά το «μπλόκο» – Ενόχληση της Γερμανίας για το «πάγωμα»
- Μακάμπι – Παναθηναϊκός 75-71: Ήττα στο Τελ Αβίβ για τους Πράσινους με μοιραίο Σλούκα
- Η Υλίκη από ψηλά: Γεμίζουν οι υδάτινοι ταμιευτήρες της Αττικής

