Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν ακυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του αφεψήματος
Λονδίνο: Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν καταστρέφει τις ωφέλιμες ιδιότητες του αφεψήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Λονδίνο: Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν καταστρέφει τις ωφέλιμες ιδιότητες του αφεψήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το γάλα μπορεί να ακυρώσει τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των πολυφαινολών, που εμπεριέχονται στο μαύρο τσάι.
Ωστόσο, η Δρ Τζάνετ Κάιλι του Πανεπιστημίου του Αμπερντιν διενήργησε σχετική έρευνα και δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις μελέτες αυτές. Φυσικά η έρευνα δεν είναι καταληκτική, καθώς μελέτη που έγινε το 2000 έδειξε ότι σε μερικούς και όχι όλους τους συμμετέχοντες, το γάλα εξάλειφε πλήρως τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού.
Η Δρ Κάιλι και οι συνεργάτες της συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο και υπογραμμίζουν ότι οι επιδημιολογικές μελέτες επηρεάζονται και από έναν αριθμό άλλων παραγόντων όπως ο χρόνος έγχυσης, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές κλινικές έρευνες.
Στην μελέτη της Δρ Κάιλι, έξι εμπορικά διαθέσιμα τσάγια παρασκευάστηκαν και παρήγαγαν όλα όμοιες ποσότητες πολυφαινολών σε παρόμοιες χρονικές περιόδους. Το τσάι που παρήγαγε τα περισσότερα εκ των συστατικών αυτών επιλέχθηκε να δοκιμαστεί σε ομάδα εννέα υγιών ανδρών. Σερβιρίστηκε λοιπόν το μαύρο τσάι και μετά ελέγχθηκε το δείγμα πλάσματος του δείγματος για τα επίπεδα συγκεκριμένων πολυφαινολών. Το ίδιο έγινε και μετά την προσθήκη γάλακτος στο τσάι.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι το γάλα δεν κάνει καμιά διαφορά. Και στις δύο περιπτώσεις, τα επίπεδα των καταγραφόμενων πολυφαινολών στο αίμα αυξάνονταν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό που έκανε διαφορά ήταν ο χρόνος που το τσάι είχε επιτραπεί να ζυμωθεί. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος της ζύμωσης, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση των πολυφαινολών στο τσάι.
health.in.gr
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
- Πάνω από 400 ουκρανικά drones εξαπολύθηκαν εναντίον της Μόσχας κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Πώς η ζέστη επηρεάζει τη γάτα σας και οι τρόποι για να την προστατεύσετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)


















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442