51

Στις κάλπες κλήθηκαν την Πέμπτη οι πολίτες της Αλγερίας για τις τρίτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται μετά την ισλαμική εξέγερση του 1992. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στην αφρικανική χώρα που δέχεται κύμα βομβιστικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα.

Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ενέργεια που έχει στόχο να «σαμποτάρει» το δημοκρατικό σύστημα. Από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Κονσταντίν σκοτώθηκε ένας άνδρας και τραυματίστηκαν πέντε.

Τον περασμένο μήνα το Αλγέρι συγκλονίστηκε από συντονισμένς επιθέσεις που αφαίρεσαν 33 ζωές. Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών της Αλ Κάιντα εναντίον της έδρας της κυβέρνησης και της αστυνομίας στην πρωτεύουσα αναβίωσε τους φόβους για επιστροφή στα «μαύρα χρόνια» της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης, ιδίως της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμησης του ισλαμικού εξτρεμισμού, επισημαίνει ανταποκριτής του BBC. Οι εκλογές αυτές δεν θα έχουν κάποιο αντίκτυπο σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι εκλογές που διεξάγονται την Πέμπτη είναι οι τρίτες μετά την ισλαμική εξέγερση που ξέσπασε λόγω της ακύρωσης των γενικών εκλογών του Ιανουαρίου του 2002, στις οποίες αναμένετο να επικρατήσει ένα εκτός νόμου σήμερα μουσουλμανικό φονταμενταλιστικό κόμμα.

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για την ανάδειξη των 389 μελών της Κάτω Βουλής με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τα τρία κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού θα κυριαρχήσουν και πάλι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press