28

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις παρουσίασε την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν καταρχήν θετικές, ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν ότι θα μελετήσουν το σχέδιο νόμου και θα τοποθετηθούν.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων, υποχρέωση δημοσίευσης από πλευράς φορέων του Δημοσίου όλων των συμβάσεων με εταιρείες δημοσκοπήσεων, σειρά ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα των μετρήσεων, απαγόρευση δημοσιοποίησης (όχι διενέργειας) γκάλοπ 15 ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών.

Δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις.

«Όσο διατηρείται η έλλειψη θεσμικού πλαισίου, διατηρείται και ο κίνδυνος, αντί οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ανόθευτα τη βούληση της κοινής γνώμης και τις εξελίξεις, να μετατρέπονται οι ίδιες σε εργαλεία όσων προσπαθούν να την χειραγωγήσουν», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Για το θέμα των τηλεμετρήσεων ξεκαθάρισε ότι «καμία πρόθεση νομοθέτησης δεν υπάρχει για την εξαίρεση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών από τις μετρήσεις τηλεθέασης».

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις

-Κατά τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων, οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων οφείλουν να διασφαλίζουν την αμερόληπτη και χωρίς επιρροές διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και να απέχουν από οποιεσδήποτε δραστηριότητες που ενδέχεται να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης ως προς την αξιοπιστία τους.

– Η επιλογή και η κατανομή του δείγματος γίνεται με βάση τις παραδεκτές, και τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης, μεθόδους δειγματοληψίας και τα δημογραφικά στοιχεία της ΕΣΥΕ ή του υπουργείου Εσωτερικών.

– Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 300.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων, θα πρέπει να συνοδεύεται από την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση, την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα, το σκοπό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος, το μέγεθος και τη γεωγραφική του κάλυψη, το χρονικό διάστημα και το έτος της συλλογής των στοιχείων, τη μέθοδο τόσο της δειγματοληψίας, όσο και της συλλογής στοιχείων.

Ακόμα, η επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει να κοινοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας της δημοσκόπησης, ταυτόχρονα στον εντολέα και στο ΕΣΡ , ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος, να παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Δικαίωμα διενέργειας δημοσκοπήσεων για λογαριασμό φορέων του δημόσιου τομέα ή των πολιτικών κομμάτων ή συνδυασμών έχουν οι εταιρίες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων, το οποίο τηρείται στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ. Παράλληλα το ΕΣΡ αποφασίζει την προσωρινή ή οριστική διαγραφή της εταιρίας δημοσκόπησης από το Μητρώο, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

-Οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την εταιρική ή μετοχική τους σύνθεση, καθώς και κάθε μεταβολή αυτής στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ, ενώ οι φορείς του δημοσίου που έχουν αναθέσει δημοσκοπήσεις, υποχρεούνται να αναρτούν στη σελίδα τους στο Διαδίκτυο, τις επιχειρήσεις αυτές, το θέμα της δημοσκόπησης και το ύψος της αμοιβής τους.

– Δεκαπέντε μέρες πριν τη διενέργεια βουλευτικών ή ευρωβουλευτικών εκλογών, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων σχετικά με την πρόθεση ψήφου των εκλογέων ή με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και η καθοιονδήποτε τρόπο μετάδοση και αναμετάδοση τους από τα ΜΜΕ.

– Τα exit poll απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται ή να μεταδίδονται πριν την 19.00 ώρα της ημέρας των εκλογών.

– Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, η οποία δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και χρηματική ποινή από 30.000 ευρώ έως 300.000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ