Τα ω-3 λιπαρά οξέα προλαμβάνουν εγκεφαλικές αλλαγές σχετικές με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στα ψάρια μπορεί να συντελέσουν στην πρόληψη του σχηματισμού εγκεφαλικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια.
Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα που εντοπίζονται στα ψάρια μπορεί να συντελέσουν στην πρόληψη του σχηματισμού εγκεφαλικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι γνωστό ότι οφείλεται στον σχηματισμό πλακών και συμφύσεων στον εγκέφαλο, λόγω μη φυσιολογικής συσσώρευσης δύο πρωτεϊνών, της β-αμυλοειδούς και της Ταυ. Το ζωικό μοντέλο της μελέτης έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια στο λιπαρό οξύ DHA μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία αυτή.
Το DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ), είναι ένας τύπος ω-3 λιπαρού οξέος που εντοπίζεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός και ο κολιός και σε μικρότερη έκταση στα φύκια, τα αβγά, τα οργανικά κρέατα και τα ενισχυμένα με DHA τρόφιμα.
Ο Δρ Φρανκ Λα Φέρλα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία ήταν προγραμματισμένα να εκδηλώσουν πλάκες και συμφύσεις όμοιες με αυτές της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε ηλικία τριών μηνών, τα τρωκτικά τοποθετήθηκαν σε μια από τέσσερις δίαιτες.
Η μία μιμούνταν την τυπική αμερικανική διατροφή, με χαμηλές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων και υψηλά ποσοστά ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία εντοπίζονται σε διάφορα φυτικά έλαια, τα αβγά και το κρέας. Τα άλλα τρία διατροφικά σχήματα ήταν πλούσια σε ω-3 λιπαρά, ένα συμπληρώνονταν μόνο από DHA και τα άλλα δύο είχαν επιπρόσθετο DHA και ω-6 λιπαρά.
Μετά από εννέα μήνες, τα ποντίκια που είχαν κάνει διατροφή με συμπλήρωμα DHA μόνο είχαν χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς και Ταυ στον εγκεφαλικό ιστό τους, συγκριτικά με τα πειραματόζωα των άλλων τριών ομάδων.
Ο ερευνητής παρατήρησε επίσης ότι το DHA μπορεί να απονέμει οφέλη δια της μείωσης των επιπέδων ενός ενζύμου που είναι αναγκαίο για την παραγωγή της β-αμυλοειδούς.
Ενώ τα ευρήματα προέρχονται από ζωική μελέτη, υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, καθώς και τα υψηλά επίπεδα DHA, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
health.in.gr
- Μπενφίκα – Σπόρτινγκ 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι της Λισαβόνας
- ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα επεκτείνει την ταξιδιωτική απαγόρευση για πολίτες πάνω από 30 χωρών
- Μάιντς – Γκλάντμπαχ 0-1: Ο Ντα Κόστα καταδίκασε την ομάδα του
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]
- Αταμάν: «Ήμασταν χάλια, δεν αξίζαμε τη νίκη»
- Λιγότερη δουλειά, περισσότερος τζόγος για την Gen Z

