Πρώτη επιτυχία για το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο εντοπισμού πλανητών
Μόλις λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή του, το ευρωπαϊκό COROT, το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο για τον εντοπισμό πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ανακάλυψε τον πρώτο του εξωηλιακό πλανήτη σε απόσταση 1.500 ετών φωτός.
36
Μόλις λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή του, το ευρωπαϊκό COROT, το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο για τον εντοπισμό πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος, ανακάλυψε τον πρώτο του εξωηλιακό πλανήτη σε απόσταση 1.500 ετών φωτός.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη το BBC, το νέο σώμα ονομάστηκε Corot-exo-1b και βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Μονόκερου. Είναι ένας θερμός γίγαντας από αέριο, αρκετά μεγαλύτερος από τον Δία.
Το COROT είναι το πρώτο όργανο που θα μπορούσε να εντοπίσει σχετικά μικρούς συμπαγείς πλανήτες, λίγο μεγαλύτερους από τη Γη -από τους 209 εξωηλιακούς πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι είναι τεράστιοι.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο τέθηκε σε πολική τροχιά στις 27 Δεκεμβρίου με αποστολή να εξετάσει γύρω στα 120.000 άστρα τα επόμενα έξι χρόνια.
Το τηλεσκόπιο και οι κάμερες του δορυφόρου θα εντοπίζουν τους εξωπλανήτες από τη μείωση που προκαλούν στη φωτεινότητα του μητρικού τους άστρου καθώς περνούν μπροστά του. Το COROT θα μπορεί επίσης να προσδιορίζει τη μάζα και την τροχιά των πλανητών από τον ασθενή κλυδωνισμό που προκαλούν στο μητρικό άστρο καθώς περιφέρονται γύρω του.
Η αποστολή COROT είναι ένα κοινό εγχείρημα της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES, της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), της Αυστρίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Βραζιλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)













































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442