Εξίσου αποτελεσματική και στις γυναίκες η θεραπεία για τη στεφανιαία νόσο
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες ωφελούνται εξίσου με τους άνδρες από τις θεραπείες για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αν και τείνουν να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και άλλους παράγοντες που οδηγούν στην απόφραξη των αρτηριών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες ωφελούνται εξίσου με τους άνδρες από τις θεραπείες για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αν και τείνουν να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και άλλους παράγοντες που οδηγούν στην απόφραξη των αρτηριών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Σχετικά λίγα πράγματα είναι γνωστά για το πως η στεφανιαία νόσο εκδηλώνεται στις γυναίκες και πως συγκρίνεται με τη στεφανιαία νόσο στους άνδρες. Ο Δρ Στέφεν Νίκολς της Κλινικής του Κλιβελαντ θέλησε να αναλύσει στοιχεία από δύο μελέτες που είχαν χρησιμοποιήσει υπερήχους για την απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών ώστε να διερευνηθεί η συσσώρευση ή αφαίρεση των αποθεμάτων πλακών.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 251 γυναίκες και 727 άνδρες, 30-70 ετών, όλοι με τουλάχιστον μια αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία.
Κατά μέσο όρο, συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες ήταν βαρύτερες για το ύψος τους, είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και περισσότερες ενδείξεις γενικευμένης φλεγμονής η οποία σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο. Επίσης είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Παρά τους προαναφερόμενους παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες είχαν λιγότερη πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες τους συγκριτικά με τους άνδρες.
Επιπλέον, μόλις υπεβλήθησαν σε θεραπεία με βασικά καρδιολογικά φάρμακα όπως οι στατίνες, οι β-αναστολείς, η ασπιρίνη και οι αναστολείς ΜΕΑ, οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσίασαν όμοιες βελτιώσεις αναφορικά με την πλάκα, καθώς και την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
health.in.gr
- Όχι άλλο λούτρινο: O Παντς, το μωρό μακάκος που συγκίνησε το διαδίκτυο, έχει πλέον αληθινή αγκαλιά
- Μοναδικό ντοκουμέντο της εκτέλεσης των 200 της Καισαριανής η συλλογή Χόιερ – Η προπαγάνδα των Ναζί
- Αταμάν: «Θα είμαστε σίγουρα στο Final Four της Euroleague»
- Χανιά: Σχεδίαζαν εμπρηστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών – Βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά – Δύο συλλήψεις
- Το βήμα τίτλου της Άρσεναλ και η επίθεση του Χιούρτζελερ στους «κανονιέρηδες»
- Χάρι Στάιλς: «Ο Λίαμ Πέιν ήταν ένας εξαιρετικά ξεχωριστός άνθρωπος»


