43

Στον βρετανικό στρατό, και όχι στις αμερικανικές δυνάμεις όπως αρχικά ανακοινώθηκε, ανήκαν δύο ελικόπτερα που συγκρούστηκαν στον αέρα και συνετρίβησαν το πρωί της Κυριακής στο Ιράκ.

Από τη σύγκρουση σκοτώθηκαν δύο Βρετανοί στρατιώτες και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ο ένας πολύ σοβαρά.

Τα ελικόπτερα τύπου Puma συνετρίβησαν κοντά στην πόλη Τάτζι, 20 χλμ βόρεια της Βαγδάτης και, όπως παραδέχθηκε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Ντες Μπράουν, ανήκαν στις βρετανικές δυνάμεις.

«Τώρα, και αφού έχουν ήδη ενημερωθεί οι συγγενείς των θυμάτων, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα δύο ελικόπτερα τα οποία συνετρίβησαν στο Ιράκ ήταν βρετανικά» αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του Μπράουν.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε και τις αρχικές πληροφορίες, ότι η συντριβή των ελικοπτέρων οφείλεται στη σύγκρουσή τους στον αέρα και όχι σε εχθρικά πυρά.

Από τις αρχές του έτους, 12 αμερικανικά ελικόπτερα, δύο από τα οποία ανήκαν σε ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, έχουν συντριβεί στο Ιράκ, τα περισσότερα μετά την κατάρριψή τους από εχθρικά πυρά.

Την ίδια ώρα, ο χορός των αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας δείχνει να μην έχει τέλος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διπλή επίθεση καμικάζι συντάραξε το πρωί της Κυριακής σιιτική συνοικία αλ Σούρτα στη νοτιοδυτική Βαγδάτη. Από τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίστηκαν.

Η πρώτη έκρηξη κοντά σε εστιατόριο και λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη έκρηξη κοντά σε πολυσύχναστο σημείο της αγοράς της περιοχής.

Λίγο αργότερα βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε μικρό λεωφορείο, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 18.

Οι εκρήξεις σημειώνονται την επομένη των αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη και τη σιιτική πόλη Κερμπάλα, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press