38

Απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για εθελούσια έξοδο χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΤΕ, προκειμένου να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το Σάββατο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν κατέληξαν ήδη στο πόρισμά τους, το οποίο είναι αρνητικό για την Ελλάδα, και το έχουν παραδώσει στην αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπο Νέλι Κρουζ.

Oι υπηρεσίες αποφάνθηκαν πως το μέτρο της εθελουσίας εξόδου που εφαρμόσθηκε συνιστά εκταμίευση δημοσίου χρήματος και άρα κρατική επιδότηση, κάτι που αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως το πόρισμα των υπηρεσιών θα πρέπει να θεωρηθεί και τελικό, διότι είναι πολύ σπάνιο στα χρονικά ο ή η επίτροπος να κινηθεί σε άλλο μήκος κύματος, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολιτικό προηγούμενο και θα αμαύρωνε το κύρος της Επιτροπής.

Με δεδομένη αυτή την απόφαση των Βρυξελλών, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές. Η μία είναι να επιστραφούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν για τις εθελούσιες εξόδους, και η δεύτερη είναι να κληθεί να τα καταβάλει, ως μέρος του τιμήματος, ο στρατηγικός επενδυτής, εάν κι εφόσον βρεθεί, κάτι μάλλον αμφίβολο, όπως λένε στελέχη της αγοράς.

Το ποσό που στοίχισε το μέτρο της εθελουσίας ανέρχεται στα 914,5 εκατομμύρια ευρώ και χρήση του έχουν κάνει 4.759 εργαζόμενοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ