Νέα Υόρκη: Οι λάτρεις του καφέ που είναι σε καλή φυσική κατάσταση ίσως δεν έχουν σοβαρούς λόγους μείωσης της καφεΐνης, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Επειδή η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μεσοπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, έχουν διατυπωθεί φόβοι ότι η κατανάλωση καφέ σε βάθος χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ Κουνο Ουιτερβαλ του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης διαπίστωσε ότι οι υγιείς γυναίκες που έπιναν πάνω από έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που απείχαν του καφέ να εκδηλώσουν υπέρταση σε ορίζοντα δεκαετίας.

Απ’ την άλλη, οι γυναίκες που έπιναν καφέ περιστασιακά ή με μέτρο, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης απ’ αυτές που έπιναν πολύ καφέ ή αυτές που απείχαν πλήρως.

Για τους άνδρες, ο κίνδυνος υπέρτασης δεν ήταν σημαντικά αυξημένος ή μειωμένος, ανεξάρτητα της ποσότητας καφέ που έπιναν σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, οι άνδρες που απείχαν είχαν μικρότερο κίνδυνο από τους λάτρεις του καφέ.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε σχεδόν 6.400 Ολλανδούς άνδρες και γυναίκες που ήταν 40 ετών κατά μέσο όρο όταν ξεκίνησε η μελέτη, η οποία διήρκεσε 11 χρόνια. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει λεπτομερή ερωτηματολόγια για τη διατροφή, την κατανάλωση καφέ καθώς και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους, το μορφωτικό επίπεδο και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.

Οι ερευνητές αποδίδουν το συμπέρασμα της μελέτης στην ανοχή που αναπτύσσει το άτομο που πίνει καθημερινά αρκετή ποσότητα καφέ, εν αντιθέσει με τους περιστασιακούς καταναλωτές που είναι περισσότερο ευάλωτοι στις παροδικές επιπτώσεις του καφέ στην αρτηριακή πίεση του αίματος.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μελέτη βασίστηκε σε άτομα τα οποία ήταν γενικά σε καλή κατάσταση υγείας και δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν διαφορετικά, καθώς οι ασθενείς με υπέρταση ή άλλους παράγοντες κινδύνου υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους ιατρό για το θέμα της κατανάλωσης του καφέ.

health.in.gr