37

Τη διαμαρτυρία της Ελλάδας για την απόφαση του ΝΑΤΟ να εξαιρεθεί ο Αγιος Ευστράτιος από προγραμματισμένη άσκηση, αποδεχόμενη την παρέμβαση της Τουρκίας, εξέφρασε στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον οργανισμό.

Το θέμα που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα κατά την άσκηση αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρέσβης Ιωάννης Ζέπος με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ.

Ο κ. Ζέπος επισήμανε στον συνομιλητή του ότι δεν είναι δυνατόν, κάθε φορά που η τουρκική πλευρά θέτει ένα ζήτημα, να ματαιώνονται ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και ότι με αυτόν τον τρόπο θίγεται πρωτίστως η αξιοπιστία της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Επέμεινε δε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το νησί δεν αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία επικαλέστηκε η τουρκική πλευρά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ