Από πολυκυστικές ωοθήκες πάσχει το 5% έως 10% των γυναικών
Θεσσαλονίκη: Μια πολύ συχνή πάθηση, που αφορά το 5% έως 10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας στο δυτικό κόσμο είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Θεσσαλονίκη: Μια πολύ συχνή πάθηση, που αφορά το 5% έως 10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας στο δυτικό κόσμο είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Χαρακτηρίζεται από διαταραχές της έμμηνης ρύσης και της ωοθυλακιορρηξίας, αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων στο αίμα (υπερανδρογοναιμία) και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση του συνδρόμου είναι ο αποκλεισμός καταστάσεων, που προκαλούν παρόμοιες διαταραχές, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η υπερπρολακτιναιμία και τα νεοπλάσματα των επινεφριδίων ή των ωοθηκών, που εκκρίνουν ανδρογόνα.
Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εμφανίζουν καθυστέρηση της εμμηναρχής, διαταραχές της έμμηνης ρύσης, δασυτριχισμό, σμηγματόρροια, ακμή, αλωπεκία, παχυσαρκία και υπογονιμότητα.
Μερικές γυναίκες δεν εμφανίζουν σημεία υπερανδρογοναιμίας εξαιτίας γενετικά προδιαγεγραμμένων διαφορών στην ευαισθησία των οργάνων-στόχων στα ανδρογόνα. Η σχετικά πρόσφατη σύνδεση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών με το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει εξαιρετικά διαδεδομένες κλινικές οντότητες, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και η παχυσαρκία, άνοιξε νέους ορίζοντες τόσο για τη διερεύνηση της αιτιολογίας και των μακροχρόνιων επιπτώσεων του συνδρόμου, όσο και για τη θεραπευτική του προσέγγιση.
Οι νέοι αυτοί ορίζοντες θα συζητηθούν σε συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Μαρτίου σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Το συμπόσιο διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας και την Αμερικανική Εταιρεία Aναπαραγωγικής Ιατρικής με προέδρους τον καθηγητή μαιευτικής- γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Βασίλειο Ταρλατζή και τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ της Ολλανδίας Bart Fauser.
health.in.gr
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ
- Ολυμπιακός: Η 11άδα του για το φιλικό παιχνίδι με τη Φορτούνα Σιτάρντ
- Είδαμε (κι εμείς) την «Οδύσσεια» – Το ομηρικό πνεύμα διέπει την ταινία, αλλά δεν πρωταγωνιστεί
- Φωτιά στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Σηκώθηκαν 3 εναέρια μέσα
- Μουντιάλ σε 60 δευτερόλεπτα: Η ιστορία μιας φωτογραφίας
- Μπρέντα Φρίκερ: Η «κυρία με τα περιστέρια» απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών
- Φωτιά στις Κολιρέικες Παράγκες στον Πύργο – Μήνυμα από το 112
- ΙΝΑΤ: Μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα της κυβέρνησης για τα F-35
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442