
Στο χειρότερο επίπεδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου η εξτρεμιστική απειλή για τη Βρετανία
Η τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Βρετανία θεωρείται πολύ υψηλότερη σήμερα από οποιαδήποτε άλλη χρονική συγκυρία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βάσει απόρρητων εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών που φέρνει στο φως η Sunday Telegraph.
51
Η τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Βρετανία θεωρείται πολύ υψηλότερη σήμερα από οποιαδήποτε άλλη χρονική συγκυρία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βάσει απόρρητων εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει η Sunday Telegraph.
Σύμφωνα με έκθεση που φέρει τον τίτλο «Εκτίμηση της Εξτρεμιστικής Απειλής», οι ισλαμιστές τρομοκράτες που ζουν στη Βρετανία και σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον «μαλακών στόχων» (soft targets) είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι πίστευαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και εκτιμάται ότι ενδέχεται να αριθμούν πάνω από 2.000.
Πολλοί από τους στόχους των τρομοκρατών βρίσκονται στο Λονδίνο, επισημαίνεται.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρει ότι ο σχεδιασμός επιθέσεων κατά της Βρετανίας θα αυξηθεί το 2007. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Αλ Κάιντα «θα συνεχίσει να αναζητά ευκαιρίες για επιθέσεις με μαζικές απώλειες εναντίον μαλακών στόχων και σημαντικών υποδομών», και συμπληρώνεται ότι «στις επιθέσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν βομβιστές αυτοκτονίας».
Η έκθεση, που σύμφωνα με την Sunday Telegraph συντάχθηκε αυτό το μήνα, αποκαλύπτει ότι το Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται 7.000 Βρετανοί στρατιώτες έως το τέλος Μαΐου τουλάχιστον, αναμένεται να υπερβεί το Ιράκ ως ο τόπος όπου «οι τρομοκράτες θα σχεδιάζουν ενέργειες στο πλαίσιο της τζιχάντ [ιερού πολέμου] εναντίον της Δύσης».
Το ντοκουμέντο, που κυκλοφόρησε από το Γουάιτχολ ως την MI5 (στρατιωτική αντικατασκοπεία, τομέας πέντε), την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γυαρντ, την κυβέρνηση και το υπουργείο Αμύνης, τονίζει επίσης ότι η Αλ Κάιντα έχει γίνει μια οργάνωση «παγκόσμιας εμβέλειας» και διαθέτει έρεισμα σε σχεδόν όλες τις μουσουλμανικές χώρες στη Βόρειο Αφρική, την Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.
Ο μουλάς Νταντουλάχ, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των Ταλιμπάν, απείλησε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα βρετανικά στρατεύματα της δύναμης του ΝΑΤΟ θα δεχθούν «εκατοντάδες» επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν.
Η Ελίζα Μάνινχαμ-Μπούλερ, επικεφαλής της MI5, της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφαλείας της Βρετανίας, είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι πιστεύεται πως στη Βρετανία ζουν πάνω από 1.600 «αναγνωρισμένοι» ύποπτοι ως τρομοκράτες που ανήκουν σε 200 οργανώσεις, η πλειοψηφία των οποίων, όπως είχε υποστηρίξει, σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Με τρακτέρ και αγροτικά ΙΧ στην Ε-65
- Αποκαλύψεις Ντεσάμπ για τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Ολίσε στα αποδυτήρια
- Φέτα: Η διαμάχη για τα Π.Ο.Π. προϊόντα επιδεινώνει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη
- Greek 2026 Summer Tourism Season Off to Strong Start, Early Bookings Surge
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
