30

Σε ποινή κάθειρξης 100 χρόνων καταδικάστηκε Αμερικανός λοχίας ο οποίος ομολόγησε ότι βίασε μια 14χρονη Ιρακινή και δολοφόνησε τα μέλη της οικογένειάς της. Με την ομολογία του, ο 24χρονος Πολ Κόρτες γλίτωσε τη θανατική ποινή.

Ο Κόρτες θα χάσει επίσης το βαθμό του, όπως συμφωνήθηκε με τους στρατιωτικούς εισαγγελείς πριν από την έναρξη της δίκης, που διήρκεσε τρεις ημέρες.

Ο συνταγματάρχης Στίβεν Χένλεϊ, επικεφαλής του στρατιωτικού δικαστηρίου, έκρινε τον Κόρτες ένοχο για συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη βιασμού, για δολοφονία, βιασμό, εισβολή σε σπίτι και παραβίαση της δημόσιας τάξης.

Στη διάρκεια της δίκης, ο Κόρτες ομολόγησε ότι τον Μάρτιο του 2006 ο ίδιος και άλλοι τρεις στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι οικογένειας στη Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης.

Αφού βίασαν τη 14χρονη και σκότωσαν την ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της, έβαλαν φωτιά με κηροζίνη, σε μία προσπάθεια να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Ο Κόρτες κατέθεσε ότι οι συγκατηγορούμενοί του, Τζέιμς Μπάρκερ και Στίβεν Γκριν, επέλεξαν το συγκεκριμένο σπίτι για να εισβάλουν, επειδή υπήρχε μόνο ένας άνδρας στην κατοικία και ήταν «εύκολος στόχος».

Ο Μπάρκερ παραδέχτηκε την ενοχή του, το Νοέμβριο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 90 χρόνων. Αλλοι δύο στρατιώτες θα βρεθούν σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Θάνατοι αμάχων

Τη διενέργεια έρευνας για το εάν σκοτώθηκαν άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, στη διάρκεια βομβαρδισμών στο Ραμάντι, την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Αμερικανών Πεζοναυτών Σον Μέρσερ, στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 12 αντάρτες και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους πολιτών.

Πάντως, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Επίσης, φωτογράφος του Reuters μετέδωσε πως είδε τα πτώματα ενός βρέφους και ενός αγοριού μέσα στα ερείπια βομβαρδισμένου κτιρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press