Θα αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο, ξεκαθαρίζει ο Τ.Παπαδόπουλος
Αποφασισμένος να αξιοποιήσει τον εθνικό πλούτο της χώρας του, υλοποιώντας τα σχέδια της Λευκωσίας για τα κοιτάσματα πετρελαίου, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ.Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν τον απασχολούν οι πιέσεις που δέχεται.
43
Αποφασισμένος να αξιοποιήσει τον εθνικό πλούτο της χώρας του, υλοποιώντας τα σχέδια της Λευκωσίας για τα κοιτάσματα πετρελαίου, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ.Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν τον απασχολούν οι πιέσεις που δέχεται.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει ότι η θέση αυτή δεν αποτελεί ούτε προεκλογικό τέχνασμα ούτε προσπάθεια επηρεασμού της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ υποστηρίζει πως δεν τον απασχολούν ούτε οι πιέσεις που δέχεται, ούτε οι επιθετικές δηλώσεις των κ. Ταλάτ και Ερντογάν, ούτε τα αντικρουόμενα σχόλια των Αμερικανών.
Τονίζει, επίσης, ότι δεν επιδιώκει ανάλογη συνεργασία με την Ελλάδα, ενώ αποκαλύπτει ότι θα φροντίσει τις πολιτικές συμμαχίες της χώρας του μέσω των εταιρειών που θα επιλέξει για την άντληση του πετρελαίου.
Σχολιάζοντας τη θέση του ψευδοκράτους ότι έχει και αυτό δικαιώματα στην αξιοποίηση των πετρελαίων, ο κ. Παπαδόπουλος είναι σαφής: «Δεν απαντούμε ποτέ σε δηλώσεις, προκλήσεις ή ύβρεις του κ. Ταλάτ ή εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος».
«O εθνικός πλούτος ανήκει στο κυρίαρχο κράτος που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στη μία ή στην άλλη κοινότητα ή ομάδα πολιτών· και δεν είναι νοητό, προτού αξιοποιηθεί ο εθνικός πλούτος, να μιλούμε για “φόρμουλες διανομής του”. Αλίμονο αν υποθηκεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία» λέει και συνεχίζει:
«Δεν είμαστε εμείς που παρανομούμε ή προκαλούμε. Αν τώρα οι άλλοι αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να προκαλούν και μπορούν να πληρώσουν το πολιτικό τίμημα για τη συμπεριφορά τους- και εδώ δεν μιλώ για τον κ. Ταλάτ αλλά για την Τουρκία-, αυτό είναι πρόβλημα για το οποίο δεν ευθυνόμαστε εμείς. Εγώ και αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποκύψουμε ούτε θα λάβουμε υπόψη τέτοιους εκβιασμούς· διότι τότε θα υποθηκεύσουμε μόνοι μας και την έννοια της κυριαρχίας του κράτους μας και τα συμφέροντα των πολιτών».
Απαντώντας στο εάν η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου θα επηρεάσει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι χρονικά τα δύο θέματα δεν συμπίπτουν, αφού η αξιοποίηση των κοιτασμάτων είναι μια πολύχρονη διαδικασία.
«Είμαι βέβαιος ότι πολύ νωρίτερα θα εξευρεθεί δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού υπέρ όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου» αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας ότι «η λύση δεν εξαρτάται από τα πετρέλαια».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει, πάντως, την ελπίδα «να μην πάει χαμένο το 2007» όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, αφού -όπως λέει- οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να ξαναρχίσουν το έργο τους οι σχετικές επιτροπές.
Τέλος, ο Τ.Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει ότι τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου είναι εξαιρετικές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ, ο αρχηγός του στρατού δηλώνει έτοιμος για «συντριπτική απάντηση»
- Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι για φάρσα – Έκαναν τηλεφώνημα για βόμβα στο σχολείο τους
- Πλημμύρες στον Έβρο από τις έντονες βροχοπτώσεις – Εγκλωβίστηκαν μαθητές σε σχολείο
- «Εκατοντάδες» ρωσικά drone στην Ουκρανία βρέθηκαν να επικοινωνούν μέσω Starlink – O Έλον Μασκ αναζητά λύσεις
- Η Νάταλι Πόρτμαν προσπαθεί να πουλήσει το πτώμα του Ζακ Γαλιφιανάκη στη μαύρη κωμωδία «The Gallerist»
- Προς γνωμοδότηση η προστασία των κτηρίων της Παλιάς Πόλης Κέρκυρας
