Σπάει το Ρόδι – Κριτική
Κάτι αλλάζει στα μουσικά μας πράγματα. Όλο και περισσότερες φίρμες της πίστας καταποντίζονται στις πωλήσεις. Δημιουργοί που είχαν σιωπήσει, εκόντες ή άκοντες, βρίσκουν βήμα σε μικρές εταιρείες. Δίσκοι «για λίγους» γίνονται χρυσοί, όπως συνέβη με το CD «Υπέροχα Μονάχοι» των Μικρούτσικου-Αλκαίου. Τέλος, οργανώνεται επιτέλους «αντίσταση» στο εμπορικό ρεπερτόριο. Εν προκειμένω, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός δημιουργούν την εταιρεία Καμπανάκι, με σκοπό σειρά εκδόσεων στις οποίες τον πρώτο λόγο θα έχει ο στίχος. Πρώτος καρπός της κίνησης αυτής, ένα πολυσέλιδο βιβλίο-CD αφιερωμένο στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Στη δημοσιογράφο Στέλλα Βλαχογιάννη ανήκει ό,τι πιο επιτυχημένο έχει ειπωθεί σχετικά με τον «πατριάρχη» του στίχου στο νεότερο ελληνικό τραγούδι: «Αν ζούσε και δημιουργούσε την εποχή που παρήγοντο τα δημοτικά τραγούδια, τότε τα τραγούδια αυτά, πέρα από την τεράστια απήχησή τους, θα είχαν και… υπογραφή». Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει συμπληρώσει την έβδομη δεκαετία της ζωής του. Παρ’ όλα αυτά, στη συγκεκριμένη δουλειά παρουσιάζεται ακμαίος στιχουργικά. Σε μια εποχή χωρίς γειτονιές, σε καιρούς μαγαρισμένους από την αφθονία, γράφει για την τελευταία ελπίδα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον έρωτα. Παραδίδει δεκατρία κομμάτια, άλλα αναμενόμενα ως προς τη δομή και την επιλογή των λέξεων («Aρρωστος καιρός», «Εσύ που ξέρεις») και άλλα αληθινά κομψοτεχνήματα («Εννιά μαχαίρια», «Όλα γραφτήκανε για σένα»).
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους συνθέτες και τραγουδοποιούς προσεγγίζουν το λόγο του εκ του ασφαλούς, ακολουθώντας δηλαδή δοκιμασμένα μονοπάτια του λαϊκού ή του λεγόμενου «έντεχνου». Ωστόσο, ξεχωριστές στιγμές υπάρχουν. Υπάρχει η σύνθεση του Σέμση «Ανάβει η ανατολή», υπάρχουν τα ατμοσφαιρικά «Δώδεκα φεγγάρια» (Νικολούδης), η λαϊκή μπαλάντα «Σ’ αγαπώ και σε θέλω» (Καλαντζόπουλος), υπάρχει ένας στάνταρτ Θαλασσινός («Το πέλαγο κορμί σου»), ενώ ο Γ.Νταλάρας μελοποιεί στίχους πρώτη φορά σε δίσκο και υπογράφει ένα από τα συγκινητικά τραγούδια του άλμπουμ. Το λέει ο ίδιος ντουέτο με τη Χαρούλα.
Οι συνθέτες: Πέτρος Βαγιόπουλος, Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Καζαντζής, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Μιχάλης Κουμπιός, Σπύρος Κουρκουνάκης, Ηλίας Μακρίδης, Αντώνης Μιτζέλος, Μιχάλης Νικολούδης, Γιώργος Νταλάρας, Στάμος Σέμσης
- Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση
- Σαχάρα το Ηράκλειο – «Πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη
- Europa League: Πρόκριση στα πλέι οφ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, νίκη 8άδας η Ρόμα – Η βαθμολογία
- Γκολ και highlights από τα παιχνίδια του Europa League (vids)
- Δουδωνής: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση – «Έχετε εκμεταλλευτεί προς όφελός σας κάθε παθογένεια του κράτους»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]

