71

«Τόπο στα νιάτα» αποφάσισε να κάνει ο τέως πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δηλώνοντας, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι με την κίνησή του αυτή αποσκοπεί να ανοίξει δρόμο στο «νέο αίμα», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής ούτε στην Α Αθηνών ούτε σε κάποια άλλη εκλογική περιφέρεια.

Ανεβαίνοντας στο βήμα αμέσως μετά τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος εξήρε την προσφορά του στο κόμμα και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του.

«Η απουσία του Νίκου Κωνσταντόπουλου θα είναι πιο έντονη, επειδή θα είναι παρών» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ για τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος.

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του Συνασπισμού πραγματοποιείται σε κλίμα πρόωρων εκλογών. Οι εργασίες άνοιξαν με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική της ΝΔ όσο και στην αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Η εισήγηση της ΠΓ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και για το λόγο αυτό τονίζεται η ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του κόμματος.

Επίσης, εκτιμάται ότι «σ αυτές τις εκλογές και από τα αποτελέσματά τους θα κριθεί αν θα συνεχιστούν οι νεοφιλελεύθερες κοινωνικά άδικες πολιτικές, αν θα ενισχυθούν αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές και πρακτικές ή αν η ΝΔ, αλλά και ο δικομματισμός, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα, μέσα από την ισχυροποίηση των δυνάμεων της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων».

Για την κυβέρνηση, η εισήγηση της ΠΓ τονίζει ότι «η κυβερνητική θητεία της ΝΔ απέδειξε ότι η επανεκλογή της, έστω και με περιορισμένη αυτοδυναμία, λόγω και του εκλογικού νόμου, θα σημάνει τη συνέχιση με μεγαλύτερη ένταση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων που αποβλέπουν στον περιορισμό του Δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στην επιδείνωση της θέσης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «λόγω του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος, αλλά και των θέσεων της σημερινής ηγεσίας, δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ».

Όσον αφορά στο ΚΚΕ, υπογραμμίζεται ότι «αυτοπεριορίζεται στην επιβεβαίωση της πολιτικής της άρνησης της κοινής δράσης και της συνεργασίας της Αριστεράς και αποφεύγει να ανοίξει ή να συμμετέχει στα μέτωπα που ανοίγονται και συνεχίζει την καταγγελία και τις επιθέσεις κατά των κοινωνικών κινημάτων, του Συνασπισμού και των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων».

Στη σύντομη ομιλία του, καθώς θα αναπτύξει τις θέσεις του επί σειράς θεμάτων την Κυριακή, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασαφηνίσει τη θέση του για το άρθρο 16 και να δηλώσει τι θα πράξει στην επόμενη Βουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ