30

Το υπουργείο δεν έχει εμμονή με τις προτάσεις του, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, η οποία συναντήθηκε με πανεπιστημιακούς που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Η Μ.Γιαννάκου είπε ότι συζητά όλες τις προτάσεις και με όλους, «ακόμα και με όσους αρνήθηκαν το διάλογο».

«Το υπουργείο θα ξανασυζητήσει όλες τις προτάσεις οι οποίες, πρέπει να προσθέσω, ότι διέπονται από την αγωνία των πανεπιστημιακών για τα Ιδρύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαριέτα Γιαννάκου είπε ακόμα ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και για εκείνους τους πανεπιστημιακούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο διάλογο. «Θα δεχθούμε όλες τις προτάσεις. Το υπουργείο Παιδείας θα τις επεξεργαστεί» εξήγησε.

Η υπουργός επανέλαβε ότι μέριμνα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο: «Διότι το δημόσιο είναι για τους οικονομικά αδύνατους».

Στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθηγητής Θάνος Βερέμης.

Μετά τη συνάντηση οι πανεπιστημιακοί συμφώνησαν ότι «το κλειστό πανεπιστήμιο, είναι νεκρό πανεπιστήμιο».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λογική του να μην αλλάξει τίποτα, όπως και στο κλείσιμο των Ιδρυμάτων.

«Το κλειστό πανεπιστήμιο είναι νεκρό Πανεπιστήμιο. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν τεθεί μείζονα ζητήματα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το όλο εκπαιδευτικό σύστημα. Ζητάμε να αντιμετωπιστεί η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου ως μεγάλη εθνική υπόθεση και όχι σαν μικροκομματικό παιχνίδι» ανέφεραν.

«Εκφράσαμε στην κα υπουργό και ζητήσαμε να γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση την αντίθεσή μας στους εκλογικούς χειρισμούς και υπολογισμούς οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε δικαιολογημένες καχυποψίες για τους στόχους και τις προθέσεις, έχουν οξύνει την κατάσταση στα ΑΕΙ και έχουν υπονομεύσει τις ίδιες τις προσπάθειες της μεταρρύθμισης.

»Προτείνουμε ένα σύνολο ενεργειών που θα συμβάλλουν στην αποσαφήνιση του πολιτικού πλαισίου και του περιεχομένου της μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα προτείνουμε να ανακοινωθεί αμέσως ο χρόνος υποβολής του νομοσχεδίου. Να ληφθούν ως βάση του νέου νόμου τα σημεία κοινής συμφωνίας πρωτοβουλιών των πανεπιστημιακών. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα ανάταξης του Πανεπιστημίου. Όχι αναβολή. Το πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τους ρυθμούς του για να μπει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δήλωσαν οι πανεπιστημιακοί.

ΕΒΕΑ υπέρ της αναθεώρησης

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 ζήτησε με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με επιστολή του προς τους προέδρους των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο, ο κ. Μίχαλος επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης συνολικά του άρθρου 16, «προκειμένου όχι μόνο να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και να απελευθερωθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ