
«Πυρηνικό» Ιράν σε τρία χρόνια «βλέπει» το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών
Το Ιράν ενδέχεται να μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο εντός δύο ή τριών ετών, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), διαβλέποντας πως σε τέτοια περίπτωση θα αυξηθεί η πιθανότητα της στρατιωτικής επιλογής για τη διακοπή του προγράμματος.
51
Το Ιράν ενδέχεται να μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο εντός δύο ή τριών ετών, επισημαίνει στην παγκόσμια έκθεσή του για το έτος 2007 το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Η Τεχεράνη «βρίσκεται πιθανώς πολύ κοντά στο να επιτύχει το στόχο της να εγκαταστήσει 3.000 συσκευές φυγοκέντρισης έως τα τέλη Μαρτίου ή λίγο μετά» αναφέρει το Ινστιτούτο που εδρεύει στο Λονδίνο.
«Αν και όταν το Ιράν διαθέτει 3.000 συσκευές φυγοκέντρισης, που θα λειτουργούν καλά, θα χρειαστούν επιπλέον εννέα έως 11 μήνες για να παράγει 25 κιλά υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, ποσότητα επαρκής για ένα πυρηνικό όπλο» εκτιμά το IISS.
Για το Ινστιτούτο «αυτή η ημέρα θα έλθει σε δυο ή τρία χρόνια το νωρίτερο».
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως «το Ιράν συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην παραγωγή υλικού για τον εμπλουτισμό. Έχει ήδη αποθηκεύσει 250 τόνους εξαφθοριούχου ουρανίου UF6 [είναι χρήσιμο για τον εμπλουτισμό ουρανίου], που είναι επαρκές , όταν εμπλουτιστεί, για 30 έως 50 ατομικά όπλα» προστίθεται.
Το βασικό πρόβλημα για την παραγωγή τέτοιων όπλων έγκειται στην εκμάθηση της χρήσης του UF6 , διευκρινίζει το IISS.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών σημειώνει ακόμη πως εάν το Ιράν ξεπεράσει αυτά τα τεχνικά προβλήματα, πιθανότητα της στρατιωτικής επιλογής για διακοπή του προγράμματος θα αυξηθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Γεραπετρίτης: «Εχει χαθεί η έννοια των σταθερών» σήμερα στη «διεθνή γεωπολιτική αρένα»
- ΚΚΕ: Μηνύματα από το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, τα ΚΚ Ισραήλ και Τουρκίας, σε μεγάλη συγκέντρωση στο ΣΕΦ
- Γάζα: Σκοτώθηκε συμβασιούχος του ΠΟΥ – Αναστέλλει τις διακομιδές του στην Αίγυπτο ο Οργανισμός
- Στενά του Ορμούζ: Ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης για τη ναυσιπλοΐα
- Ρωσία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Νταγκεστάν
- Ιράν: Σε «αδιέξοδο» βρίσκεται ο «ανισσόροπος» Τραμπ – «Καμία επίπτωση» από τις «ανυπόστατες απειλές του»