Χαλασμένο το μοναδικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας για παιδιά στην Ελλάδα
Αθήνα: Μόνο ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας για παιδιά υπάρχει στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας, και αυτό μεταφέρθηκε στη Γερμανία για επισκευή.
Αθήνα: Μόνο ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας για παιδιά υπάρχει στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας, και αυτό μεταφέρθηκε στη Γερμανία για επισκευή.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Oστών στο Παίδων «Αγία Σοφία» Στέλιο Γραφάκο, το μηχάνημα είναι απαραίτητο για τους μικρούς ασθενείς που πάσχουν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και που χρειάζονται τη λεγόμενη ολοσωματική ακτινοθεραπεία πριν τη μεταμόσχευση.
Όπως δηλώνει ο ίδιος στα Νέα, για όλα τα άλλα είδη ακτινοθεραπείας, τα παιδιά έχουν ως μόνη λύση τα κέντρα του εξωτερικού, αφού, πρώτον, στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα ειδικά μηχανήματα και, δεύτερον, τα τμήματα ακτινοθεραπείας για ενηλίκους κρίνονται ακατάλληλα αφού οι μικροί ασθενείς δέχονται μεγάλη δόση ακτινοβολίας, με κίνδυνο να παρουσιάσουν δεύτερο καρκίνο στο μέλλον.
«Τα όργανα των παιδιών έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος, γεγονός που δυσκολεύει την ακτινοβόληση του όγκου με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακτινοβοληθούν και υγιείς ιστοί. Επιπλέον, τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας για ενηλίκους δεν διαθέτουν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την ακινητοποίηση των μικρών παιδιών ενώ εκπέμπουν μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα τα παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν και δεύτερο όγκο» εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Παντελάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Oγκολογίας.
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια οι διαδικασίες για τη λειτουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος αλλά το τμήμα ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Μάλιστα, ηπροκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια των μηχανημάτων εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Κι όλα αυτά την ώρα που η έγκαιρη και σωστή θεραπεία δίνει μεγάλες πιθανότητες θεραπείας στα παιδιά: «Η λειτουργία εξειδικευμένου ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά είναι απαραίτητη αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% των παιδιών που εμφανίζουν καρκίνο γίνονται απολύτως καλά με τη σωστή θεραπεία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Πισσάκας, ειδικός γραμματέας της εταιρείας.
health.in.gr
- Εντοπίστηκε στην Κυψέλη 13χρονη που είχε εξαφανιστεί – Συνελήφθησαν 3 νεαροί από την Αίγυπτο
- Ολυμπιακός: Θέμα χρόνου ένα ακόμη sold out: Πόσα εισιτήρια απέμειναν για το παιχνίδι με τον Βόλο
- Φως στο Τούνελ: Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας
- «Φοβάμαι να σας πω…» – Αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο 22χρονων για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
- Σοκ στην Βρετανία: Πρώην πολιτικός δηλώνει ένοχος για 48 κατηγορίες – Νάρκωνε και βίαζε την πρώην σύζυγό του
- Πώς οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο μέσα σε δύο λεπτά: Ελικόπτερα, χαμηλές πτήσεις και πυρά στο Καράκας