Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βρέθηκε» τελικά η λίστα με τα αντικείμενα που έφυγαν από το Τατόι

«Βρέθηκε» τελικά η λίστα με τα αντικείμενα που έφυγαν από το Τατόι

Παρά τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει η πλήρης λίστα με τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Τατόι το 1991, παρόμοιες λίστες βρίσκονταν στην κατοχή διαφόρων προσώπων, και μάλιστα μία χρησιμοποιήθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής του Κωνσταντίνου στο ΕΔΑΔ. Πάνω από 14 εκατ. ευρώ ο τζίρος της δημοπρασίας.

38

Παρά τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει η πλήρης λίστα με τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Τατόι το 1991, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρόμοιες λίστες βρίσκονταν στην κατοχή διαφόρων προσώπων, και μάλιστα μία τέτοια λίστα χρησιμοποιήθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αργά το βράδυ της Τετάρτης κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη από τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα τρεις λίστες, στις οποίες αναφέρονται τα «έργα – αντικείμενα τέχνης που έλαβαν άδεια εξαγωγής, και λίστα έργων τέχνης που έχουν κρατηθεί στο Τατόι».

Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο φάκελο συμπεριλαμβανόταν η λίστα εκτίμησης των έργων τέχνης από τον οίκο δημοπρασιών Christies, την οποία είχε καταθέσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Βουλγαράκης, «αμέσως μόλις έλαβε γνώση της ύπαρξης του φακέλου, συγκρότησε επιτροπή, προκειμένου να αντιπαραβάλλει τις λίστες με τον κατάλογο της δημοπρασίας του Christies. Το έργο της επιτροπής αυτής συνεχίζεται».

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε: «Έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να μας κοινοποιήσουν αν υπάρχει λίστα. Οι προκάτοχοί μας δεν μάς κοινοποίησαν λίστα».

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι «στη δίκη μάλιστα στο Στρασβούργο το ελληνικό δημόσιο είχε προσκομίσει και επικαλεστεί τον περιβόητο κατάλογο του 1991, που υπάρχει όχι μόνο στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών, αλλά προφανώς και στις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών».

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι γνωστός έμπορος έργων τέχνης δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του Mega πως έχει τη λίστα στην κατοχή του εδώ και χρόνια, αφού επικοινώνησε με την εταιρεία που έκανε τη μεταφορά των αντικειμένων από το Τατόι, το 1991.

Η διήμερη δημοπρασία των αντικειμένων της συλλογής του βασιλιά Γεωργίου Α ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από την εκποίηση των 850 αντικειμένων της συλλογής είναι 14.194.338 ευρώ. Τα αντικείμενα πουλήθηκαν πέντε φορές πάνω από τις τιμές που είχε ο επίσημος κατάλογος της δημοπρασίας.

Στη σημερινή δεύτερη μέρα της δημοπρασίας, τρία ήταν τα αντικείμενα τα οποία απέσπασαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δημοπρατήθηκαν σε εξαιρετικά μεγάλες τιμές:

1. Δύο μεγάλες ασημένιες σουπιέρες με τη βάση τους, δώρο στο βασιλιά Γεώργιο Α από μέλη της οικογενείας του για την επέτειο του γάμου του, πουλήθηκε 302.000 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησής τους ήταν 45.000-74.000 ευρώ.

2. Ένα ασημένιο αγαλματίδιο με τον βασιλιά της Δανίας Χριστιανό, έφιππο, και στη βάση του η απεικόνιση της ενθρόνισης του βασιλιά Γεωργίου Α πουλήθηκε 196.600 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησής του ήταν 23.000-37.000 ευρώ.

3. Ένα πλήρες γαλλικό ασημένιο σερβίτσιο, το οποίο ο βασιλιάς Γεώργιος Α χρησιμοποιούσε στις δεξιώσεις, πουλήθηκε 198.811 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης του 59.000-88.000 ευρώ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Οίκου Christies, Ξανθή Σκουλαρίκη δήλωσε: «Ο οίκος Christies είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την πορεία της δημοπρασίας, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο. Ο οίκος Christies πουλά μόνο αντικείμενα, τα οποία καλύπτονται από όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ο Οίκος Christies συνεχίζει τις συζητήσεις του με την ελληνική κυβέρνηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024