30

Τα λόγια του Σαρλ ντε Γκολ Vive le Quebec libre (ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ) φαίνεται ότι θυμήθηκε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προκαλώντας αντιδράσεις. Η «Σεγκό» τάχθηκε υπέρ ενός κυρίαρχου και ελεύθερου Κεμπέκ, εξαγριώνοντας τον συντηρητικό Καναδό πρωθυπουργό.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η υποψήφια των σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την άποψη του Καναδού Αντρέ Μπουακλέρ -ηγέτη του Parti Quebecois- «για την κυριαρχία και την ελευθερία του Κεμπέκ».

Η αντίδραση από την κυβέρνηση του Καναδά δεν άργησε να έλθει, μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο: «Η εμπειρία μάς διδάσκει ότι είναι λάθος ένας ξένος πολιτικός να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επανήλθε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1, εξηγώντας ότι δεν παρενέβη στα εσωτερικά του Καναδά.

«Αυτό που είπα και επιβεβαιώνω αυτή τη στιγμή είναι ότι σε οποιαδήποτε δημοκρατία οι πολίτες είναι ελεύθεροι και κυρίαρχοι. Κατά συνέπεια οι πολίτες του Κεμπέκ θα αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον τους, όταν έλθει η στιγμή και εφόσον ερωτηθούν.»

Το 1967, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκολ είχε φωνάξει σε ανοικτή συγκέντρωση Vive le Quebec libre!, προκαλώντας τέτοιες αντιδράσεις, που αναγκάστηκε να επιστρέψει νωρίτερα στη χώρα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ