Αλλαγή στρατηγικής από τον Μπους στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων
Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση Μπους σχετικά με το πρόγραμμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στο εξής οι παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο με δικαστική εντολή. Μάλιστα για το θέμα θα αποφασίζει ανεξάρτητη επιτροπή.
30
Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση Μπους σχετικά με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στο εξής οι παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο με δικαστική εντολή. Μάλιστα για το θέμα θα αποφασίζει ανεξάρτητη επιτροπή.
O Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στο CNN ότι συστήθηκε ήδη μια «μυστική, αλλά ανεξάρτητη» επιτροπή δικαστών, η οποία θα αποφασίζει αν πράγματι συντρέχουν λόγοι εσωτερικής ασφάλειας για την παρακολούθηση υπόπτων.
Ουσιαστικά, όπως σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος Μπους δέχεται με καθυστέρηση περίπου ενός έτους την άποψη που είχαν διατυπώσει οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι σήμερα όμως ελέγχουν το Κογκρέσο.
«Θετική έστω και με καθυστέρηση η εξέλιξη» ήταν το πρώτο σχόλιο της επικεφαλής του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολογούσε το πρόγραμμα εσωτερικών παρακολουθήσεων, λέγοντας ότι αυτές γίνονται για την ασφάλεια της χώρας.
Για το θέμα είχε ήδη υπάρξει παρέμβαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η Αννα Ντιγκς Τέιλορ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Ντιτρόιτ είχε αποφανθεί ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια ο αμερικανικός Τύπος στα τέλη του 2005, αποκαλύπτοντας ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η NSA είχε ξεκινήσει μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για τον εντοπισμό τρομοκρατών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Δεκαπέντε νεκροί ανθρακωρύχοι μετά από ρωσικό πλήγμα – Δύο νεκροί στη Ρωσία από ουκρανικό drone
- Κωνσταντέλιας: Ανησυχία στον ΠΑΟK, θα υποβληθεί σε εξετάσεις (vid)
- Τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία: Η σκληρή αλήθεια είναι ότι βλάπτει – Και όχι γιατί απειλεί τις θέσεις μας
- Vodafone: Nέα υποθαλάσσια διασύνδεση Κρήτης- Αθήνας μέσω Μήλου
- Όντως; Η Νίκολα Πελτζ λαμβάνει ένα εκατομμύριο δολάρια τον μήνα από τον δισεκατομμυριούχο πατέρα της;
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί υπό την επήρεια μέθης
