Νέα Υόρκη: Μακροχρόνια μελέτη αποκαλύπτει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ πρόσληψης φυλλικού οξέος και κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ. Επειδή το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 λειτουργούν στο ίδιο «μονοπάτι» για την μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και η βιταμίνη Β6 σε άλλο, ενδεχομένως να έχουν επίπτωση στον κίνδυνο εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Ο Δρ Χοσε Λουσινγκερ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατέγραψαν τη συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ σε 965 ελεύθερους άνοιας ηλικιωμένους που είχαν συμπληρώσει διατροφικό ερωτηματολόγιο και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 6,1 έτη, κατά μέσο όρο. Από τις απαντήσεις υπολογίστηκε η πρόσληψη φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων.

Συνολικά 192 άτομα διαγνώστηκαν με νόσο Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα άτομα στο υψηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης φυλλικού οξέος (τουλάχιστον 487,9 μg/ημέρα) είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ συγκριτικά με τα άτομα στο χαμηλότερο τεταρτημόριο (όχι περισσότερα από 292,9 μg/ημέρα).

Αντίθετα, τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 και Β12 δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Ενδιαφέρον προκαλεί η παρατήρηση ότι το φυλλικό οξύ ήταν μετριοπαθώς σχετικό με τα χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνη, γεγονός που σημαίνει ότι και άλλοι μηχανισμοί εμπλέκονται στην πιθανή αντι-Αλτσχάιμερ επίδραση.

health.in.gr