71

Εν μέσω «οργίου» φημών και εκτιμήσεων ότι η Βόρειος Κορέα προετοιμάζεται για μία δεύτερη πυρηνική δοκιμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα μία πτέρυγα μαχητικών τύπου Stealth, αποτελούμενη από 15-20 αεροσκάφη F-117A Nighthawk.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στη Σεούλ περίπου 15 έως 20 μαχητικά F-117A Nighthawk, προσθέτοντας: «Πρόκειται για ανάπτυξη ρουτίνας. Είναι ένα τυπικό επιχειρησιακό ζήτημα».

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αναπτύσσει τα -θεωρητικά αόρατα για τα ραντάρ- μαχητικά αυτά στη Νότια Κορέα για μερικούς μήνες αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.

Η Βόρειος Κορέα είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τις κινήσεις αυτές ως προετοιμασίες από την πλευρά της Ουάσινγκτον για εισβολή και πυρηνικό πόλεμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αεροπορικής Βάσης Χόλομαν στο Νέο Μεξικό, όπου σταθμεύει η μοίρα, τα μαχητικά αναχώρησαν αυτή την εβδομάδα για τη Νότια Κορέα, μαζί με 250-300 άνδρες του προσωπικού εδάφους και πιλότους.

Η Πιονγιάνγκ έκανε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή την 9η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και δεύτερη μέσα στις επόμενες ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters