Καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων από κυανόκρανους του ΟΗΕ στο Σουδάν
Νέες καταγγελίες δημοσιοποιήθηκαν εις βάρος κυανόκρανων του ΟΗΕ. Η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει ότι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βίαζαν και κακομεταχειρίζονταν παιδιά στο νότιο Σουδάν. Δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
53
Νέες καταγγελίες δημοσιοποιήθηκαν εις βάρος κυανόκρανων του ΟΗΕ. Η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει ότι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ βίαζαν και κακομεταχειρίζονταν παιδιά στο νότιο Σουδάν. Δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η εφημερίδα Daily Telegraph σημειώνει ότι συγκέντρωσε μαρτυρίες από τουλάχιστον 20 μικρά παιδιά στην πόλη Τζούμπα, θύματα μελών της αποστολής του ΟΗΕ που τα εξανάγκαζαν να κάνουν σεξ μαζί τους.
Η διεύθυνση ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τις καταγγελίες της εφημερίδας, που δημοσιεύθηκαν την πρώτη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του νέου ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος διαδέχθηκε τον Κόφι Ανάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πρώτες ενδείξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο νότιο Σουδάν άρχισαν να ανακύπτουν εντός μηνών από την άφιξη των κυανόκρανων στην περιοχή, τον Μάρτιο του 2005.
Η UNICEF, δε, κατήρτισε εσωτερική σχετική αναφορά για το πρόβλημα, αναφέρει η εφημερίδα. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Σουδάν έχει συλλέξει στοιχεία, περιλαμβανομένων και μαγνητοσκοπημένων εικόνων.
Καταγγελίες περί σεξουαλικών εγκλημάτων από στελέχη ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, πολιτικό προσωπικό και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων υφίστανται επί χρόνια. Όμως, ο ΟΗΕ άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά το πρόβλημα και να τιμωρεί πειθαρχικά τους ενόχους τέτοιων εγκλημάτων μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τα πολυάριθμα περιστατικά στο Κογκό, όπου διατηρεί δύναμη 17.000 ανδρών.
Από τον Ιανουάριο του 2004, ο ΟΗΕ έχει ερευνήσει τέτοιου είδους καταγγελίες εις βάρος 319 μελών του στρατιωτικού και πολιτικού του προσωπικού ανά τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός στα τέλη Νοεμβρίου του 2006. Κατόπιν των ερευνών, επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές σε 179 στελέχη.
Στο νότιο Σουδάν υπηρετούν περισσότερα από 11.000 στελέχη του ΟΗΕ -πολιτικό προσωπικό και κυανόκρανοι- από περίπου 70 χώρες, που εφαρμόζουν την ειρηνευτική συμφωνία του 2005, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος που διήρκεσε 21 χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Τα γεγονότα είναι πιο ωραία από τα όνειρα, όταν τα όνειρα γίνονται γεγονότα»
- Κρήτη: Δέμα με ναρκωτικά ξεβράστηκε σε… παραλία
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μούσα Σισοκό
- Μπέρτραντ Ράσελ: Ένα ματαιωμένο και ανέστιο θρησκευτικό συναίσθημα
- Τιμολόγια ρεύματος: Αυτές είναι οι χρεώσεις για τον Φεβρουάριο
- Χαρδαλιάς: «Ο Καποδίστριας ανήκει όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε»


